AİHM kararı: Topluluk önünde kelepçe insan hakları ihlalidir

Güncelleme Tarihi:

AİHM kararı: Topluluk önünde kelepçe insan hakları ihlalidir
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2007 00:00

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’de bir vatandaşın, polis tarafından gözaltına alındıktan sonra, toplum ve ailesi önünde kendisine kelepçe takılmasını "insani hakları ihlali" olarak değerlendirdi.

AİHM, Adli Tıp’ta 15 yıl doktorluk yapan Erdoğan Yağız isimli vatandaşın yaptığı başvuruda, ’Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) kötü muameleyle ilgili 3. maddesini ihlal ettiği’ görüşüne vardı. Polisin, başvuruyu yapan doktora kelepçe takmasını gerektirecek bir durum olmadığı görüşüne varan AİHM, "Söz konusu uygulamanın, bu kişinin insanlık onurunu rencide edici ve psikolojisini bozucu etki yaptığı" yorumunda bulundu.

Türkiye, karar gereği, mahkeme masrafları da içinde olmak üzere Yağız’a 3 bin Euro ödeyecek. 1999 yılının kasım ayında, haraç, yolsuzluk gibi organize suç işleyen bir örgütle ilişki içinde olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan doktorun, soruşturma bitene kadar Adli Tıp’taki işine geçici olarak son verilmişti. Beraat eden doktor, gözaltına alındıktan sonra ve evininin aranması sırasında kendisine kelepçe takıldığı için 2001’de AİHM’e başvurmuştu.

DİĞER DAVALAR

AİHM, ayrıca Hatip Alay isimli vatandaşın yaptığı başvuruda, 10 gün gözaltında tutulan davacıyı haklı buldu. Davacıya 3 bin 200 Euro tazminat ödenmesini kararlaştırdı. Ayrıca, Kazım Ünlü isimli vatandaşın mahkemeye başvurma yollarının engellendiği gerekçesiyle 1500 Euro, 4 yıl 3 ay 20 gün geçici olarak tutuklanan ve 13 yıldan fazla davası süren Erdoğan Yakışan’a ise 13 bin 500 Euro tazminat ödenmesini kararlaştırdı. AİHM, arsasının kamu malına çevrilmesi sonrasında tazminatının geciktirilmesi nedeniyle Mehmet Hanifi Kaya isimli vatandaşın davasında da 1500 Euro tazminata hükmetti. AİHM, Galatasaray Lisesi önünde gösteri yaptığı için biber gazı sıkılan ve gözaltına alan Çiloğlu soyadlı davacının başvurusunda ise ihlal bulmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!