Ahmedinejad: Muhalefet liderleri cezalandırılmalı

Güncelleme Tarihi:

Ahmedinejad: Muhalefet liderleri cezalandırılmalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2009 10:04

İran'ın dini lideri Hamaney'den gelen yumuşatıcı açıklamalara karşın Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, muhalefet konusunda sert bir çıkış yaptı.

Haberin Devamı

İran Cumhurbaşkanı Tahran Üniversitesindeki Cuma hutbesinde, binlerce kişiye hitaberken, Haziran ayındaki tartışmalı seçimlerden sonra yapılan gösterilere liderlik edenlerin tereddüt edilmeden cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Radyodan da naklen yayınlanan hutbesinde Ahmedinejad "Düşmanın arzuları doğrultusunda bu işi örgütleyenler, tahrik edenler ve uygulayanlara karşı kararlılıkla harekete geçmeliyiz. Ancak kandırılanlar ile alt düzeydeki ajanlara İslami rahmet ve bağış duygularıyla yaklaşmalıyız. Kandırılanlar ve küçük ajanlar ceza alırken, ana unsurların dokunulmazlık ve güvenlik içinde yaşamamasına dikkat etmeliyiz." diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı protesto gösterilerine liderlik edenlerin yabancı güçlerin isteklerini gerçekleştirdiğini savunarak, buna kanıt olmak üzere bir de anekdot aktardı:

Haberin Devamı

"Size bir hikaye anlatmama izin verin. Dost bir ülkenin dışişleri bakanı bana bir gün eski bir sömürgeci ülkenin (İngiltere) dışişleri bakanı ile İran seçimlerini konuştuğunu anlattı. 'Niye işlerine karışıp, İran'a komplo kuruyorsunuz?' diye sormuş. Dışişleri bakanı da ona 'Bu sefer doğrusunu yapıyoruz. Tüm hareketlerimizi hesapladık. Ayrıntılı planlar yaptık. Bu sefer, İslam Cumhuriyeti'ni bitirmek istiyoruz.' demiş."

Muhalefetin aralarında eski reformcu Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani'nin yönetiminde üst düzey görevler yapmış olan kişiler, önde gelen iktisatçı ve yazarların da bulunduğu bazı üyeleri şu anda Tahran'da ülkede huzursuzluk çıkarmak için yabancı güçlerle işbirliği yapmak suçlamasıyla yargılanıyor.

Hamaney'den farklı ses

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkede seçim sonrası düzenlenen eylemlerin sorumlusu olmakla suçlanan muhalefet liderlerinin yabancı güçlerle bilerek işbirliği yaptığına inanmadığını söylemişti.

İran devlet televizyonunda okunan açıklamasında Ayetullah Hamaney, "Son olayların liderlerini, bu konuda bana bir kanıt sunulmadığı için, ABD ve İngiltere gibi yabancı ülkelerin emrinde olmakla itham etmiyorum." demişti.

Haberin Devamı

Bir çok İran uzmanı bu sözleri Hamaney'in gerginliği yatıştırmaya çalıştığı şeklinde yorumlamıştı.

Hamaney yine de olaylarda en az 30 kişinin öldüğü gösterilerin, "öncülerinin haberi olsun ya da olmasın" önceden planlanmış olduğuna "kuşku bulunmadığını" söyledi.

Muhalefet liderleri cumhurbaşkanlığı seçimini Ahmedinejad'ın kazandığının açıklanmasının ardından başlayan gösterilerde onlarca kişinin öldüğünü ve yüzlercesinin de tutuklandığını söylüyor.

Gerginlikte rolü olduğu iddia edilen kişilerin yargılamaları devam ediyor. Ancak bazı gözlemciler bunların göstermelik davalar olduğuna inanıyor.

Yönetimdeki sertlik yanlıkları ise seçime katılan muhalefet adaylarından Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Kerrubi ile eski cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin tutuklanmasını talep ediyor.

Haberin Devamı

Sertlik yanlıları Rafsancani'yi, ABD ve İngiltere'nin İran'ı istikrarsızlaştırmak için uyguladığı bir planın parçası olmakla suçluyor.

Ayetullah Hamaney ise "böylesi önemli konularda şüpheler ve söylentilere dayalı olarak hareket edilemeyeceğini" söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!