AGİT ilk seçim raporunu açıkladı

Güncelleme Tarihi:

AGİT ilk seçim raporunu açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2018 00:03

AVRUPA Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) seçim gözlem heyeti, 24 Haziran seçimlerinde özgün bir seçim yapma imkanı bulunduğunu, ancak seçim kampanyası için koşulların eşit olmadığını, görevdeki cumhurbaşkanı ve partisinin avantajdan faydalandığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Dün düzenledikleri basın toplantısı ile seçim sürecine ve seçim gününe dair 135 yerde yaptıkları gözlemlerini aktaran uluslararası seçim gözlemci heyetinden AKPM heyeti başkanı Olena Sotnyk, vatandaşların katılım oranının siyasi olgunluğu gösterdiğini söyledi. Gözlemciler, “Türkiye sandığa giden seçmen sayısıyla gurur duymalıdır. Bu, demokrasiyi savunan Türkiye seçmeninin başarısıdır” dedi.

Canlı ve kutuplaşmalı bir siyasi ortam bulunduğunu belirten heyet temsilcileri, temel haklar ve özgürlüklerin bazılarının tam olarak uygulanmadığını gözlemlediklerini aktardı. Heyetin bazı tespitleri özetle şöyle:

Kısıtlayıcı yasal çerçeve ile OHAL kapsamında verilen güçler, medyada da olmak üzere toplanma ve ifade özgürlüğünü kısıtlamıştır.

Sandıkların taşınması ve birleştirilmesinden 16 ildeki, 120 bin seçmen etkilenmiştir.

Haberin Devamı

SEÇİME KATILIM YOĞUN OLDU
Korkutmalara rağmen insanlar seçimlere yoğun şekilde katıldı. Medyada taraflı kampanyaya yer verme eğilimi gelecekte değişmeli.

Sadece oy verme sürecinde değil, sayımında da prosedürel aksaklıklar oldu. Seçim yasalarında değişiklik seçimden en az bir yıl önce yapılmalıydı.

2002’den bu yana Türkiye’de seçimleri takip ediyoruz. Bazı meslektaşlarımız ilk defa güvende olmadıklarını hissettiklerini bize ifade ettiler. İstanbul, Ankara ve Diyarbakır’da sorunlar yaşadık. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!