Agatha Christie'nin romanı hayat kurtarmış

Güncelleme Tarihi:

Agatha Christienin romanı hayat kurtarmış
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bir İspanyol farmakoloji profesörü ünlü polisiye romanlardaki zehirleme vakalarını araştırıp bir kitap halinde yayınladı. Alfonso Velasco Martfin'e adlı farmakolog-yazar Agatha Christie romanlarındaki zehirlenme vakalarında tek bir kusur bile olmadığı, bütün tanımlamalar gerçeğe tıpa tıp uygun olduğu görüşünde.

Vallabolid Üniversitesi'nde verdiği derslerinde Martfin, sadece hayal kahramanlarından değil, gerçek hayattan da örnekler veriyor. Prof. Martfin'in derslerinde anlattığı vakaalardan biri şöyle; ‘Londra’daki Guy Hastanesi'ndeki bir hemşire bir ağır hastanın bakımını üstlenmiş, fırsat buldukça da Agatha Christie'nin bir romanını okuyormuş. Birden kitaptaki tanımlamaların hastaya tıpatıp uyduğunu farketmiş ve doktoru haberdar etmiş. Panzehirin verilmesi üzerine hasta hızla iyileşmeye başlamış.'

ZEHİRLERİ KUSURSUZ

Öldürücü zehirler küçüklüğünden beri Alfonso Velasco Martfin'in ilgi noktası olmuş. Martfin sonunda eczacılık eğitimi almaya karar vermiş. 36 yıl önce eczacılık eğitimine başlayıp profesörlüğe kadar yükselen Martfin, polisiye romanlarında dedektiflerin araştırmak durumunda kaldığı zehirlenme vakalarını ‘Polisiye romanlardaki zehirler’ isimli kitabında topladı. Kitapta farmakolog, Dashiel Hammett'ten Agatha Christie'ye kadar birçok polisiye yazarının kitaplarındaki vakaları inceliyor.

‘Ünlü İngiliz yazarın kitaplarında tek bir hata yok. Ama bu, Agatha Christie’nin iki dünya savaşında da hemşire olarak görev aldığını düşündüğünüzde hiç de şaşırtıcı değil' yorumunu yapan Martfin, ‘Beni en çok Anne Hocking’in gerçeğe tıpa tıp uygun sempton tanımlamaları şaşırttı, çünkü kendisinin herhangi bir tıp eğitimi yok' diyor.

Sherlock Holmes, Komiser Maigret ve Hercule Poirot romanlarındaki zehirlenme vakalarının da kusursuz olduğunu belirten Martfin, ‘Arsenik, kürar ve mantar zehirleri vücutta mutlaka iz bırakır. Vücutta iz bırakmayan tek bir zehir var, ama onu da ben söylemem’ diyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!