Afganistan'daki ABD'li komutandan acı itiraf

Güncelleme Tarihi:

Afganistandaki ABDli komutandan acı itiraf
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2010 10:08

Afganistan’da istikrarsızlığa çözüm için Taliban’la masaya oturulması gerektiği yönündeki sesler giderek daha da yükseliyor. İstanbul, Afganistan’daki son durumla ilgili kritik bir toplantıya ev sahipliği yaparken, son olarak ABD’li komutan sürpriz bir açıklamayla çözümün siyasi olması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

MİLİBAND AFGANİSTAN İÇİN İSTANBUL'A GELİYOR

Afganistan'daki NATO kuvvetlerinin komutanı ABD'li General Stanley McChrystal, sürpriz bir itirafa imza atarak, bu ülkede yeterince savaştıklarını belirtti ve "Siyasi çözüme inanıyorum" dedi.

İngiliz Financial Times gazetesine demeç veren General, "Asker olarak, yeterince savaştığımızı düşünüyorum. Bütün savaşlarda olduğu burada da siyasi çözümün kaçınılmaz olduğuna inanıyorum" dedi.

ABD’nin Afganistan’daki kilit ismi olan  McChrystal’in bu açıklaması, Taliban’la masaya oturulması gerektiği yönünde açıkça dile getirilen en üst düzey demeç oldu. Bu açıklamanın, bu hafta içinde İstanbul’da ve Londra’da yapılacak zirvelerdeki tartışmalarda önemli yer edinmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta içerisinde bir Pakistanlı yetkili de Taliban’la diyalog kurulması için bazı girişimler olduğunu ve Türkiye’nin de perde arkasında çok önemli roller üstlendiğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

McChrystal, Emrindeki binlerce askerle Taliban'ı siyasi müzakerelere zorlamak için yeterince zayıflattığını düşündüğünü de belirtti. General, Taliban'ın iktidara gelme ihtimaline ilişkin soruya, "Geçmişe değil de geleceğe odaklanan her Afganlının oynayacağı rol vardır" cevabını verdi.

ABD yönetimi, 70 bin yabancı askerin bulunduğu Afganistan'a 30 bin kişilik takviye kuvvet göndereceğini geçen ay açıklamıştı.

İSTANBUL’DA KRİTİK ZİRVE

Türkiye, Pakistan ile Afganistan arasındaki 4.“Üçlü Zirve” İstanbul'da yapılıyor. Zirvede yapılacak temasların ve alınacak kararların Londra’daki toplantıya zemin oluşturması bekleniyor.

İstanbul’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğindeki zirveye, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai de katılıyor.  Görüşmelerde, Afganistan’daki bazı bölgelerin kontrolünün Afgan güvenlik güçlerine devredilmesi konusu ele alınacak.

Gül, bugün hem Zerdari hem de Karzai ile ayrı ayrı birer görüşme yaptı. Liderler daha sonra ise üçlü bir zirve gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Geçen hafta içinde Reuters haber ajansına konuşan Pakistanlı bir üst düzey yetkili, Türkiye'nin Taliban'la gizli görüşmeler yaptığını iddia etti.

Pakistanlı yetkili, İstanbul ve Londra'da toplantılar yapıldığı sırada, Taliban'ın bazı unsurlarıyla gizli görüşmeler yapılacağını söyledi. "Afganistan ve Pakistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için Türkler arka planda önemli bir rol oynuyor" diyen Pakistanlı yetkili, "Arka planda, kimsenin şu anda bilmediği görüşmeler yapılıyor" diye konuşmuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!