Afganistan'da Taliban'a büyük operasyon

Güncelleme Tarihi:

Afganistanda Talibana büyük operasyon
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 13, 2010 10:36

Afganistan'da NATO muharip güçleri ve Afgan askerleri, Taliban'ın elindeki son büyük mevzi olarak bilinen Marcah bölgesinde uzun süredir beklenen ortak operasyonu başlattı. Yoğun çatışmaların yaşandığı bölgede, iki ateş arasında kalan Afgan baba ve oğlunun korkusu objektiflere böyle yansıdı.

Haberin Devamı

ÖLÜMLE BURUN BURUNA YAŞANAN DAKİKALAR - FOTO GALERİ

ABD'NİN YENİ STRATEJİSİ SINAVDAN GEÇİYOR

NATO, Taliban'ın kalesi ve uyuÅŸturucu trafiÄŸinin kilit noktası konumundaki Marcah bölgesini ele geçirmek için haftalardır planladığı büyük operasyonu baÅŸlattı.     Â

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Afganistan'daki Amerikan güçlerinin, 30 bin askerle takviye edilmesi kararının ardından gelen ve bu bakımdan Washington'un bölgedeki yeni savaş stratejisi için test niteliği taşıyan saldırıyla Taliban'a büyük bir darbe vurulması hedefleniyor.

Afganistan savaşının başlamasından bu yana gerçekleştirilen en büyük operasyon olan "Müşterek" adlı harekata 15 bin Afgan ve koalisyon askeri katılıyor. 

NATO'nun Afganistan'daki güçlerinin komutanı Tümgeneral Nick Carter, Marcah ve komşusu Nad Ali bölgesindeki 7 bin 500 askerin militanlara karşı savaştığını belirterek, bu askerlerin 3 bin 500'ünün ABD'li, 2 bininin İngiliz, bin 500'ünün Afgan, 500'ünün ise zırhlı birlik mensupları olduğunu, Afgan askerler arasında birkaç Kanadalı ve Fransız danışman bulunduğunu ifade etti. Carter, kalan 7 bin 500 askerin ise destek ve lojistik operasyonlarıyla görevli olduğunu belirtti.   

Haberin Devamı

Taliban, NATO ve Afgan güçlerine 2 bin militanla karşılık veriyor.

HALK YOLDA YAKALANDI

Operasyona katılan yaklaşık 60 helikopter, askerleri Marcah'a indirirken, bazı yöre halkının yapılan tüm uyarılara rağmen evlerinden çıkarak bölgeden uzaklaşmaya çalışması ise dikkat çekti.

İki ateş arasında kalan ve atılan mermilere hedef olmamaya çalışan Afganlılar zor anlar yaşadı.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Afgan ve uluslararası birliklere yönelik yaptığı açıklamada, askerlerden operasyonda sivillere zarar verilmemesi için "çok dikkat etmelerini" isterken, Taliban militanlarına silahlarını bırakma çağrısını yineledi.

Dünya haşhaş üretiminin yüzde 92'sini sağlayan Helmand eyaletinde bulunan 80 bin nüfuslu Marcah, Taliban'ın kontrolü altındaki en büyük bölge. Başkent Kabil'in 600 kilometre güneybatısındaki bölge, aynı zamanda Taliban'ın lojistik merkezi ve uyuşturucu kaçakçısı şebekelerin karargahı konumunda.

Haberin Devamı

20 TALİBAN MİLİTANI, 5 NATO ASKERİ ÖLDÜ

Afgan ordusundan Şer Muhammad Zazay, ABD birlikleri, NATO muharip güçleri ve Afgan askerlerinin Marcah'a gece yarısından hemen sonra  helikopterlerle geldiğini, "Müşterek" adı verilen operasyonda 20 Taliban militanının öldürüldüğünü, 11 militanın da yakalandığını belirtti.

Zazay, bölgede başlatılan operasyonda Taliban'ın "çok az direniş" gösterebildiğini söylerken, İngiliz Tümgeneral Gordon Messenger, "ana  hedeflerin" ele geçirildiğini bildirdi. 

Afganistan'daki ABD ordusu adına yapılan bir açıklamada ise operasyon sırasında iki NATO askerinin öldüğü belirtildi. NATO, ayrıca ülkenin güneyinde düzenlenen bombalı saldırılarda üç askerinin daha hayatını kaybettiğini bildirdi. Ancak bu askerlerin ölümünün Marcah bölgesinde başlatılan operasyonla ilgisi olup olmadığı henüz netlik kazanmadı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!