Afganistan Zirvesi'nde ilk mesaj sokaktan

Güncelleme Tarihi:

Afganistan Zirvesinde ilk mesaj sokaktan
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2010 13:33

Afganistan Zirvesi İngiltere'nin başkenti Londra'da başladı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 70 ülke temsilcisinin yer aldığı konferansta, "güvenliğin Afgan güçlerine devri" ana tema olacak. Konferansın başladığı binanın önünde toplanan protestocular, ABD ve NATO'nun Afganistan'dan çekilmesini istedi.

Haberin Devamı

EYLEMDEN İLGİNÇ FOTOĞRAFLAR

ZİRVENİN GÜNDEMİ TALİBAN'LA MÜZAKERELER

ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Japonya Başbakanı Yukio Hatoyama'nın maskelerini taşıyın eylemciler, Afganistan'daki yoksulluğu protesto ettiler. Göstericiler "Afganistan ve Pakistan'dan çıkın", "ABD Pakistan'dan elini çek", "Afgan yoksulluğu", "Askerler eve dönsün" gibi pankartlar taşıdı.

BROWN: GÜVENLİK DEVRİ BU YIL BAŞLAYACAK

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, güvenliğin Afgan kuvvetlerine devrinin bu yıl başlayacağını açıkladı. Londra'da başlayan ve aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 70'e yakın ülkenin katıldığı Afganistan konferansının açılış konuşmasını yapan Brown, "Nöbetin bölge bölge devri bu yıl içinde başlayacak" ifadesini kullandı.

Londra'daki konferansı, Afgan halkına, ülkelerini yönetmeleri ve güvenli hale getirmeleri için uluslararası yardım bakımından belirleyici bir anlam taşıdığını belirten Brown, "Konferans geçiş sürecinin başlangıcını temsil ediyor" ifadesini kullandı.

TALİBAN'LA UZLAŞMAYA DESTEK

Haberin Devamı

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai tarafından ortaya atılan ve Taliban ile uzlaşmayı öngören uzlaşma planına destek verdiğini de belirten Brown, "Ancak şiddetten vazgeçmeyenler için başka seçeneklerimiz olacak" uyarısında bulundu.

Afganistan'ın zor dönem yaşamaya devam edeceğini gizlemeyen Brown, "Hepimiz 2009'un Afganistan için zor bir yıl olduğunu biliyoruz, önümüzde yine zor bir dönem var" diye konuştu.

KİMLER KATILIYOR

İngiltere Başbakan Gordon Brown, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un evsahipliği yaptığı konferansa; Uluslararası Güvenlik Yardım Gücü ortaklarının dışişleri bakanları, Afganistan’ın yakın komşuları ve bölgedeki kilit aktörlerden; NATO, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası gibi diğer kuruluşların temsilcilerini katıldı.

EN KANLI YIL 2009 OLDU

2009'un 2001'de başlayan savaşta en kanlı yıl olduğunu hatırlatan ve savaşta da karar anının geldiğini söyleyen Brown, "Bugün burada temsil edilen her bir ülke, bu görevin ulusal güvenliklerimiz, bölgenin istikrarı ve dünyanın güvenliği açısından hayati olduğunun bilincinde" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!