Afgan halkının üçte biri kıtlık tehdidi altında

Güncelleme Tarihi:

Afgan halkının üçte biri kıtlık tehdidi altında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2009 14:06

Afganistan halkının üçte birinin kıtlık tehdidi altında olduğu bildirildi.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, ülkedeki kalkınma çalışmalarına yardımda reform çağrısı yaparak, "Afganistan'a milyarlarca avroluk yardım yapmanın, bu ülkede otuz yıllık çatışma ve kaos mirasıyla mücadele etmek için etkisiz" olduğunu vurguladı.

Oxfam, Afganistan'daki yoksulluğun dünyadaki en ciddi boyuttaki yoksulluklardan biri olduğunu, Afgan halkının yüzde 40'ının yoksulluk sınırının altında yaşadığını kaydettiği.

Kuruluş, her 30 dakikada bir Afgan kadınının hamilelik veya doğum nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Oxfam, "sekiz yıldan bu yana Batılı kurumların bulunduğu Afganistan'da birçok bölgede yaklaşık 7,3 milyon kişinin ciddi oranda gıda kıtlığıyla karşı karşıya kaldığı" uyarısında bulundu.

Yapılan yardımın bilinçli olarak harcanması gerektiğine değinen kuruluş, Kabil'de yeni hükümetin seçilmesinin önemli idari reformları da beraberinde getirmesi gerektiğini kaydetti.

"Şu ana kadar yabancı hükümetlerin yaptığı para yardımının önemli kısmının etkisiz kaldığını ve iyi değerlendirilmediğini" ifade eden Oxfam, bu alandaki koordinasyon eksikliğinden yakındı.

Kuruluşun Afganistan sorumlusu Grace Ommer, uluslararası toplumun Afgan halkına çok şey vaat ettiğini, ancak insani ve imar yardımlarının büyük bir bölümünün somutlaşmadığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!