Açlık isyanı

Güncelleme Tarihi:

Açlık isyanı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2014 01:07

‘Bosna niye patladı’ sorusunun yanıtı.

Haberin Devamı

1992-95 yıllarındaki savaşın yorgunluğunu üzerinden atamayan Bosna’da cumhurbaşkanlığı binasının da ateşe verildiği gösteriler tedirginlik yaratıyor. İşsizlik ve hayat pahalılığı nedeniyle patlayan eylemlerde “Açken sen, sen değilsin” pankartları açıldı.


DAĞILAN Yugoslavya ülkeleri arasında en fakiri olduğu belirtilen Bosna Hersek, 100 binden fazla kişinin öldürüldüğü 1992-1995’teki savaşın ardından en büyük şiddet olaylarına sahne oluyor. Arap Baharı’na ithafen “Bosna Baharı” diye adlandırılmaya başlanan eylemler, salı günü ülkenin kuzeyindeki eski endüstri merkezi Tuzla’da bir fabrikanın özelleştirme politikasıyla kapanmasının ardından başladı. 10 bine yakın işçi, işsiz kalmalarına, maaşlarını alamamalarına tepki göstererek eylem yapmıştı.

Böyle şiddet görmedik

İşsizlikle birlikte yolsuzluğu, siyasi durgunluğu protesto eden göstericilerin eylemi ülke geneline yayıldı. Önceki gün Tuzla dışında Saraybosna, Zenitsa, Mostar başta olmak üzere 20’den fazla şehirde eylem düzenlendi. Eylemciler, Saraybosna Kanton Parlamentosu ve Saraybosna Merkez Belediyesi’nin bulunduğu binaları ateşe verdi. Akşam saatlerinde Cumhurbaşkanlığı binasında da yangın çıktı. Polis göstericilere, gözyaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale ederken, en az 150 kişi yaralandı, 180’den fazla gösterici gözaltına alındı. Eylemler sonrası Tuzla Kantonu Başbakanı Sead Çauşeviç ile Zenitsa-Doboy Kantonu Başbakanı Munib Husejnagiç istifa ettiklerini açıkladı. Srecko Latal isimli analist, başkentin “savaş bölgesi” gibi göründüğünü söylerken, “90’lardaki savaştan beri böyle şiddet olayları görmedik” dedi.

Haberin Devamı

Ülkede her beş kişiden biri açlık sınırının altında yaşıyor. İşsizlik oranı yüzde 40’lara ulaşmış durumda.
Halk, politikacıları 20 senedir ülkeyi yolsuzluk batağına sürüklemekle, beceriksiz davranmakla suçluyor.
Nihat Karaç isimli inşaat işçisi “İnsanlar aç oldukları için protesto ediyor, çünkü işleri yok. Hükümetin istifasını istiyoruz” dedi. Tuzla’da gösterilere katılan işsiz ekonomist, “Bana kalırsa eylemler, gerçek bir Bosna baharı. Sokaklarda daha çok insan olacak. Bosna’da yaklaşık 550 bin işsiz var” dedi.
Sosyal medyada ise gösterilerde açılan “Açken sen, sen değilsin” pankartlarının fotoğrafları paylaşıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!