AB’nin son tutumu ne anlama geliyor

Güncelleme Tarihi:

AB’nin son tutumu ne anlama geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2016 00:02

AVRUPA Birliği dışişleri bakanlarının önceki günkü Genel İşler Konseyi’nde Türkiye konusunda karar alamaması örneğine çok rastlanmayan bir durum.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği dışişleri bakanlarının önceki günkü Genel İşler Konseyi’nde Türkiye konusunda karar alamaması örneğine çok rastlanmayan bir durum. AB karar alamasa da Avusturya’nın ortaya çıkmasında ana rolü oynadığı tablo önemli sinyaller içeriyor.

KARAR YOK: AB önceki gün ne müzakerelerin askıya alınması ne de müzakerelerin devamı kararı aldı. Karar için 28 AB ülkesinin tamamının onayı gerekiyor. Avusturya veto hakkını kullandığı için ortak bir karar alınamadı.

BAŞKANLIK AÇIKLAMASI: Karar alınamaması üzerine yayımlanan dönem başkanlığı açıklamasının bağlayıcılığı yok ve kayıtlara karar olarak geçecek bir nitelikte değil. Bu açıklamanın yapılması Türkiye’ye bakışı göstermenin yanı sıra Türkiye nedeniyle hakkında karar alınamayan diğer genişleme ülkelerini rahatlatma amacı da taşıyor.

Haberin Devamı

MÜZAKERELERE NE OLACAK: AB ile Türkiye arasındaki müzakereler mevcut statüsü ve kuralları bağlamında devam edecek. Ancak müzakerelere ilişkin bu durum AB bu yönde karar aldığı için değil herhangi bir karar alamadığı için sürecek.

AVUSTURYA’NIN YALNIZLIĞI: AB üyesi 27 ülke, Türkiye’de yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, müzakerelerin devamından yana tavır koyarken Avusturya’nın tam tersi tavır takınması büyük ölçüde iç siyaset odaklı bir manevra olarak görülüyor. Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz yaklaşımıyla iç politikada puan kazansa da AB düzeyinde puan kaybetti. Avusturya, Türkiye açısından sert içeriğe sahip ve kararlaşması halinde etki yaratma potansiyeline sahip bir metni engelleyerek bir bakıma kendi tezleriyle de çelişti.

AP KARARI ETKİ YARATMADI: AB üyelerinin 27’sinin müzakerelerin dondurulmasına karşı çıkması Avrupa Parlamentosu’nun ‘geçici dondurma’ tavsiyesi yaptığı kararın genel kabul görmediğinin işareti olması açısından dikkat çekici bir durum yarattı.

BAŞLIK MESAJI MALUMUN İLANI: Dönem Başkanlığı metnine yansıtılan ‘mevcut durumda yeni başlıkların açılmasının düşünülmediği’ vurgusu malumun ilanı niteliğinde. Müzakereler zaten fiilen donmuş durumda. Müzakerelerde hâlâ açılması gereken 19 başlık var, ama açılmaları farklı nedenlerle pratikte mümkün değil. Bu vurgu, Türkiye’deki gelişmeler duyarsız kalınmadığını gösterme amacı taşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!