AB'nin İrlanda korkusu

Güncelleme Tarihi:

ABnin İrlanda korkusu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2002 01:48

İrlanda'da 19 Ekim günü yapılacak referandum yüzünden Avrupa Birliği'ni ‘‘genişleyememe’’ korkusu sardı. Nice Zirvesi'nde alınan genişleme kararı ulusal parlamentolar tarafından onaylandı. Ancak İrlanda, kararı halka bıraktı. Ve İrlandalılar geçen yılki oylamada ‘‘hayır’’ dedi. Şimdi AB'yi düşündüren şu: ‘‘Ya 19 Ekim'de yine hayır derlerse.’’

ÖNÜMÜZDEKİ aralık ayında Kopenhag'da yapılacak zirvede 2004 yılı için AB'den üyelik vizesi alacak 10 ülkenin kaderi, 19 Ekim'de İrlanda'da yapılacak referanduma bağlı. Eğer İrlanda halkının çoğunluğu, geçen yıl 7 Haziran'da yaptığı gibi ‘‘Nice kararlarına hayır’’ oyu verirse, AB içinde çok ciddi bir kriz patlak verecek. Geçen yılki oylamada halkın yüzde 52'si ‘‘ret’’ oyu vermişti.

AB'deki ortaklarına ‘‘Merak etmeyin evet oyu çıkacak’’ sözü veren İrlanda Başbakanı Bertie Ahern şimdi yoğun bir şekilde kampanya yapıyor, AB üyeliğinin nimetlerini sayıp döküyor. Bütün siyasi partiler, iş dünyası, sendikalar, medyanın büyük bölümü ve Katolik Kilisesi Nice Anlaşması'nı destekliyor. Yeşiller, Sinn Fein, Sosyalistler ve sağ kanat partiler ise karşı çıkıyor. AB'nin anti-demokratik bir oluşum olduğu ve Nice anlaşmasının büyük devletleri daha da güçlendireceği fikri işleniyor.

Avrupa Birliği'nin 2004'te 25, 2007'de ise 27 ülke sayısına ulaşmasını öngören 'genişleme' kararı, Fransa'nın AB Dönem Başkanlığı sırasında alınmış ve Nice kentinde 15 ülke hükümetleri tarafından onaylanmıştı. Kararda ayrıca, 27 ülkeli Avrupa Birliği'nin, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu'ndaki temsil sayısı da belirlenmiş ve 10 yıllık bir geleceğin alt yapısı oluşturulmuştu. Ancak İrlanda hükümeti, Nice kararlarını doğrudan parlamentoya onaylatmak yerine referandumla halka sorulmasını kararlaştırmıştı. Bugüne kadar İrlanda dışındaki 14 ülke meclisi anlaşmayı onayladı.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu temsilcisi Günter Verheugen, 19 ekimdeki referandum sonucunun AB'nin geleceği açısından 'hayati' olduğunu belirterek, bir kez daha İrlanda halkının Nice kararlarına ret oyu kullanmasının tamiri çok güç yaralar açacağını söyledi; ‘‘Eğer hayır oyu çıkarsa, çok ama çok ciddi bir sorunumuz var demektir’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!