AB'nin gözü Türkiye'de... Borrell: Ölüm kalım meselesi

Güncelleme Tarihi:

ABnin gözü Türkiyede... Borrell: Ölüm kalım meselesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2022 07:00

AB’nin gözü bu hafta İstanbul’da sürmesi beklenen Ukrayna tahılına koridor açılmasıyla ilgili görüşmelerde. AB Temsilcisi Borrell, Ukrayna tahılının diğer ülkelere ulaşmasının ölüm kalım meselesi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Avrupa’da bir yandan Rusya’nın Ukrayna tahılının ihracını bloke etmesinin diğer yandan çok ciddi bir kuraklık yaşanmasının yarattığı sıkıntının boyutu giderek artarken gözler bu hafta sonuçlandırılması beklenen tahıl anlaşması için Türkiye’de.

KRİZ AŞILIR MI

Dün Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının toplantısı öncesinde açıklama yapan Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna limanlarına yönelik blokajın bu hafta aşılabileceği konusunda umutlu olduğunu söyledi. Borrell’e göre Ukrayna tahılının diğer ülkelere ulaşmasının sağlanması ölüm kalım meselesi.

TAHRAN’DAKİ GÖRÜŞME

Ukrayna dünyanın en büyük tahıl üreticileri arasında yer alıyor. Rusya’nın blokajı nedeniyle diğer ülkelere ulaştırılamayan tahılın miktarı ise milyonlarca ton seviyesinde. AB, farklı yollardan tahılın diğer pazarlara ulaştırılması için çaba harcasa da bu yeterli olmuyor. Bu nedenle AB, Rusya-Ukrayna-Türkiye arasında varılacak olası bir anlaşmaya büyük önem veriyor. Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya lideri Vladimir Putin arasında İran’ın başkenti Tahran’da yapılacak görüşme de Brüksel’in çok yakından izleyeceği toplantılar arasında yer alıyor. Anlaşma sağlanmasının önemine vurgu yapan Borrell, “Binlerce hatta on binlerce insanın hayatı bu anlaşmaya bağlı. Dolayısıyla bu diplomatik bir oyun değil, pek çok insan için bir ölüm kalım meselesi” dedi. AB, Rusya’yı gıdayı insan hayatını hiçe sayarak silah olarak kullanmakla suçluyor.

KURAKLIK ENDİŞESİ

Ukrayna’daki savaşın gıda üzerindeki etkisi yetmezmiş gibi rekor düzeye ulaşan sıcaklıkların da etkisiyle Avrupa’nın bazı bölgelerinde eşine az rastlanan kuraklık yaşanıyor. Kuraklığın hem hidroelektrik enerji üretimi hem de gıda konusunda olumsuz etkileri şimdiden hissediliyor. Tahıl stokları şu aşamada yeterli düzeyde ancak AB Komisyonu, bu yıl buğday, arpa ve mısır gibi tahıl ürünlerinde toplam rekoltenin kurak hava nedeniyle geçen yıla göre yüzde 2.5 daha düşük olacağını öngörüyor. Bazı ülkelerde tahıl üretiminin yüzde 30 düzeyinde azalması bekleniyor.

Haberin Devamı

ABnin gözü Türkiyede... Borrell: Ölüm kalım meselesi

Haberin Devamı

‘HAFTA İÇİ TOPLANTI YAPILMASI MUHTEMEL’

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar başkanlığında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, kuvvet komutanları, bakan yardımcıları ve birlik komutanlarının katılımıyla video konferans toplantısı gerçekleştirildi. Geçen hafta Rusya ve Ukrayna’dan askeri temsilciler ve BM’nin de katılımıyla İstanbul’da yapılan tahıl toplantısını hatırlatan Akar, “Tahıl ve gıda maddelerinin taşınması için bir plan üzerinde, genel prensipler üzerinde anlaşmaya varıldı. Somut uygulama planına dönüşmesi için gayretlerimizi sürdürüyoruz. Bu hafta içinde bununla ilgili bir toplantı yapılması muhtemel. İstanbul’da bir harekât merkezinin kurulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrollerin yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi temel teknik hususlar söz konusu” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!