ABD'ye nükleer tehdit! Kuzey Kore Başkanı Kim Jong Un: Gerekirse vururuz

Güncelleme Tarihi:

ABDye nükleer tehdit Kuzey Kore Başkanı Kim Jong Un: Gerekirse vururuz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2023 17:13

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Yong Un, ABD'ye karşı gerekirse nükleer silah kullanmaktan çekinmeyeceklerini açıkladı. Açıklama geçtiğimiz gün yapılan balistik füze denemelerinden sonra geldi. Kim Jong Un, denemelere 10 yaşındaki kızı Kim Ju Ae ile katılmıştı.

Haberin Devamı

Kuzey Kore, Pasifik Okyanusu üzerinde yaptığı kıtalararası balistik füze denemelerine hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füzesi denemesine katılan Devlet Başkanı Kim Jong-Un, ABD'yi de tehdit etmekten geri durmadı. Devlet medyas yaptığı açıklamada, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un nükleer silahlarla kışkırtılmaları halinde ABD'ye nükleer saldırı düzenlemekte tereddüt etmeyeceğini vurguladığını söyledi. Açıklama Washington yönetiminin Kuzey Kore ile olası bir çatışma durumunda nükleer silahların kullanımın tartışıldığı bir toplantı sonrası meydana geldi.

ABD, Japonya ve Güney Kore ise, Kim Jong Un'un açıklamasının hemen ardından bir bildiri yayınladı. Bildiride Kuzey Kore yönetimine 'provokasyon yürütmeyi bırakması ve önkoşulsuz esaslı diyalog kurulması' çağrısında bulunuldu. 

Haberin Devamı

FÜZE DENEMESİNE 10 YAŞINDAKİ KIZI İLE KATILDI 

Kuzey Kore, pazartesi günü ülkenin en güçlü kıtalararası balistik füzesi olan Hwasong-18 ile bir dizi füze denemesi yaptı. Denemelere 10 yaşındaki kızı Kim Ju Ae ile bizzat katılan Kim Jong Un, denetlemede bulundu. Kim Jong Un, bu denemeleri ABD ve müttefiklerinin askeri eylemlerine karşı bir uyarı olarak niteledi. 

ABD, JAPONYA VE GÜNEY KORE İŞ BİRLİĞİNİ ARTIRDI 

ABD, Japonya ve Güney Kore ise Pyongyang yönetiminin bu yıl gerçekleştirdiği rekor kıran bir dizi silah testi karşısında savunma iş birliğini artırdı. ABD'nin nükleer enerjiyle çalışan bir denizaltısı geçen hafta Güney Kore'nin liman kenti Busan'a yanaştı. Ardından Washington, uzun menzilli bombardıman uçaklarını Seul ve Tokyo ile yapılan tatbikatlarda uçurdu.

ABDye nükleer tehdit Kuzey Kore Başkanı Kim Jong Un: Gerekirse vururuz

Kuzey Kore, yakın zamanda Kore yarımadasının kanunen savaş halinde olduğunu ve ABD tarafından Güney Kore'de konuşlandırılan askeri unsurların ilk hedefleri olacağını açıklamıştı. Ekim ayında, nükleer silah taşıyabilen bir ABD B-52 bombardıman uçağı Seul, Tokyo ve Washington tarafından gerçekleştirilen ortak hava tatbikatına katıldığında Pyongyang, tatbikatı 'ABD'nin kasıtlı nükleer savaş provokatif hamleleri' olarak tanımlamıştı.

Haberin Devamı

Pyongyang, ABD ve müttefiklerinin tatbikatlarını Kuzey Kore işgalinin provası olarak görüyor. Uzun süredir de yaptıkları füze denemelerini de 'olası işgal provasına karşı önlem' olduğunu savunuyor. 

GÜNEY KORE'DEN TEHDİT 

Kuzey Kore'nin füze denemeleri sadece ABD değil, Japonya ve Güney Kore tarafından da tepkiyle karşılanıyor. Seul yönetiminin Savunma Bakanı, geçen hafta, Pyongyang'ın barışı yok edecek herhangi bir eyleme girişmesi halinde Kuzey Kore'nin büyük bir yıkımla karşı karşıya kalacağı konusunda uyarmıştı. Seul'deki Kuzey Kore Araştırmaları Üniversitesi başkanı Yang Moo-jin, AFP'ye verdiği demeçte, iki Kore'nin arasındaki artan söylemlerin zirve noktasına ulaştığını ifade etti. Yang Moo-jin, son gelişmelerin Kore Yarımadası'ndaki durumun ciddiyetini açıkça yansıttığını da ekledi.

Haberin Devamı

CASUS UYDU İLİŞKİLERİ DAHA DA GERDİ 

Bunun yanında Pyongyang'ın geçen ay bir askeri casus uydusunu fırlatması, iki Kore arasındaki ilişkileri daha da gerdi. Kuzey Kore yönetimi, ABD ve Güney Kore askeri tesislerinin görüntülerini sağlamaya başladığını iddia etti. Fırlatma, Kuzey ve Güney Kore arasındaki gerilimi azaltmak için yapılan askeri anlaşmayı bozdu ve her iki taraf da kendilerini ayıran Askerden Arındırılmış Bölge boyunca güvenliği artırdı.

İLK FÜZE 2017 YILINDA DENENDİ 

Kuzey Kore'nin ilk başarılı kıtalararası balistik füze denemesini 2017 yılında yaptı. Kuzey Kore 2017'den bu yana nükleer silah denemedi ancak analistler büyük olasılıkla savaş başlıkları için uranyum ve plütonyum üretmeye devam ettiğini söylüyor. O tarihten bu yana birçok kez Kuzey Kore Yönetimi, gerektiğinde ABD ve müttefiklerine karşı nükleer silah kullanmaktan çekinmeyeceğini açıkladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!