ABD'nin yeni tasarısına Birleşmiş Milletler’den evet

Güncelleme Tarihi:

ABDnin yeni tasarısına Birleşmiş Milletler’den evet
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2003 01:53

Üçlü eksen yok: ABD'nin Irak'a daha fazla asker ve maddi yardım için BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu yeni karar tasarısı kabul edildi. Ancak Fransa, Almanya ve Rusya ‘evet’ oyuna rağmen, koşulları uygun bulmadıkları için asker ve para göndermiyor.

Haberin Devamı

Müslüman asker:

Demokrasiye geçiş için takvim belirlenmesini öngören tasarı, Irak'a çok uluslu güç gönderilmesi için yetki veriyor. Böylelikle, Irak'a asker göndermek için uluslararası meşruiyet bekleyen Pakistan ve Bangladeş'e yol açılıyor.

ABD'nin Irak operasyonuna BM onayı verilmesini engelleyen savaş muhalifleri Fransa, Almanya ve Rusya sonunda ABD'nin hazırladığı karar tasarısını kabul ettiler. Dün Güvenlik Konseyi'nde oylamaya sunulan tasarı 15 üyenin oybirliğiyle geçti. ABD'ye karşı en muhalif tavrı alan Suriye bile destek verdi.

Irak'ta asker ve paraya sıkışan ABD, koalisyona uluslararası katılımı artırmak için, daha önceki tutumunda bazı tavizler verdi. Savaşa baştan beri karşı çıkan Fransa, Almanya ve Rusya, yeni tasarıyı kabul etmekle birlikte, koşulları yeterince uygun bulmadıkları için asker ve para göndermeyeceklerini açıkladılar.

Üç ülke lideri arasında telekonferans yöntemiyle yapılan görüşmelerin ardından çıkan ortak kararı Almanya Başbakanı Gerhard Schröder açıkladı. Schröder şöyle konuştu:

‘‘Belirli bir ilerleme görüldüğü için ve BM Güvenlik Konseyi'nin birliği açısından tasarıyı destekleme kararı aldık. Ne var ki, bu ilerleme Irak'taki koşullara yeterince hitap etmiyor. Bu nedenle, orada askeri rol üstlenmeyi, ya da daha önce kararlaştırdığımız maddi yardımın dışında yardımda bulunmayı uygun görmüyoruz.’’

Fransa ve Almanya, 15 üyeli Avrupa Birliği'nin Irak'a vermeyi taahhüt ettiği 200 milyon Euro'luk yardıma küçük birer katkıda bulunuyorlar.

TASARIDA NELER VAR

Irak'a çok uluslu güç gönderilmesi için yetki. Böylelikle, uluslararası meşruiyet arayan Pakistan ve Bangladeş asker gönderebilecek.

Irak Geçici Yönetim Konseyi'ne demokrasiye geçiş adımlarını belirlemeleri için 15 Aralık'a kadar süre. ABD, önce anayasanın hazırlanması, ardından seçimlerin yapılması ve en son olarak Irak'ın egemenliğine kavuşması tavrından vazgeçmedi. Oysa Almanya, Rusya ve Fransa, öncelikle egemenlikte ısrar ediyordu. Böylelikle ABD, işgalin sona erdirilmesi konusunda kesin bir tarih taahhüdü altına girmedi.

Mehmetçik giderse bir yıl kalacak

ABD komutası altında çok uluslu güç kurulmasına izin verilen tasarı uyarınca, söz konusu güç, Irak'ta güvenlik ve istikrarın sağlanması amacıyla görev yapacak. Çok uluslu gücün görev süresi en çok bir yıl olarak belirlendi. Türk askeri bu güce katıldığı takdirde, hükümet tezkeresinde de yer aldığı üzere Irak'ta en çok bir yıl kalacak. Konsey, gücün göreve devam edip etmeyeceğini bir yıl sonra yapacağı gözden geçirme toplantısında kararlaştıracak. Ancak Irak'ta demokrasiye geçiş süreci daha önce tamamlandığı takdirde çok uluslu gücün görevi sona erecek. Bunun tek istisnası, uluslararası alanda tanınacak yeni Irak hükümetinin, gücün göreve devam etmesi yolunda talepte bulunması olacak.

Türk Büyükelçiliğine saldırı tasarıya girdi

Bağdat’taki Türk Büyükelçiliğine düzenlenen saldırı da BM Güvenlik Konseyi'nde dün kabul edilen tasarı metninde yer aldı. Tasarının iki kısımında yer alan Türk büyük elçiliğine girişilen intihar saldırısı ve daha önce de İmam Ali Camii ile Ürdün Elçiliğine yapılan saldırıların Irak halkına, BM ve uluslararası topluma yönelik olduğuna dikkat çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!