ABD'nin üzülmesi Çin'i memnun etti

Güncelleme Tarihi:

ABDnin üzülmesi Çini memnun etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2001 00:00


Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Çin yönetimine öldüğü kabul edilen kayıp Çin pilotu ile ilgili olarak üzgün olduklarını açıkladı. Powell'ın bu açıklamasının ardından 5 gündür uçak krizi nedeniyle gerginleşen ABD - Çin arasındaki tansyon biraz da olsa düştü. Açıklama Çin tarafında olumlu etki yaratı.

Çin, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın kayıp pilotla ilgili üzüntüsünü dile getirmesini memnuniyetle karşıladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sun Yuşi, ''ABD'nin üzüntüsünü bildirmesi bizim için doğru yönde atılmış bir adımdır'' dedi.

ABD'nin, Pazar günü Güney Çin Denizi üzerinde bir ABD keşif uçağıyla Çin savaş uçağının çarpışmasından tamamen sorumlu olduğunu yineleyen Sun, ancak ABD-Çin ilişkilerinin bu olaydan etkilenmesini istemediklerini belirtti.

Haberin Devamı

Sun, ABD'nin daha neler yapması gerektiğine ilişkin bir soruya, ''ABD hata yaptı. Öncelikle özür dilemeli, tüm sorumluluğu üstlenmeli ve Çin halkına açıklama yapmalı'' yanıtını verdi.

Powell, dün, çarpışmadan sonra paraşütle atladığı bildirilen, ancak henüz bulunamayan Çinli pilotun akıbetinden üzüntü duyduğunu söylemişti.

AMERİKALI MÜRETTEBAT SORGULANIYOR

Çin yönetimi, ABD keşif uçağı mürettebatının, Güney Çin Denizi üzerinde meydana gelen çarpışma nedeniyle sorgulandığını bildirdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sun Yuşi, basın toplantısında, ''Amerikalı mürettebat uluslararası yasaları ihlal etti. Onlar havadaki çarpışmaya yol açtılar'' diye konuştu.

Sun, sorgulama ve soruşturmanın yargı makamları ya da Halk Kurtuluş Ordusu yetkilileri tarafından yürütülüp yürütülmediği konusunda bilgisi olmadığını söyledi. Washington yönetimi kaza nedeniyle özür dileyinceye kadar, Amerikalı diplomatların uçak mürettebatını tekrar görmesine izin verilmeyeceğini belirten Sun, ''Washington yönetimi yapıcı bir yaklaşım gösterirse diğer bir ziyareti düşüneceğiz'' dedi.

'Pekin yönetimi için yapıcı bir yaklaşım nedir' sorusuna Sun, ''Washington yönetimi hatalarını kabul etmeli, özür dilemeli ve bunu Çin halkına açıklamalı. Bu ilk adım'' yanıtını verdi. Amerikalı müretteat, Pazar günü bir ABD keşif uçağıyla Çin savaş uçağının çarpıştığı Güney Çin Denizi'ndeki Haynan adasında tutuluyor.

ÖLEN ÇİNLİ PİLOTUN KARISI, ÇİN BASINININ YENİ KAHRAMANI

Haberin Devamı

Amerikan keşif uçağının çarpıştığı Çin savaş uçağının öldüğü kabul edilen pilotunun karısı, Çin basınının yeni kahramanı haline geldi. Çin basınında çıkan haberlerde, Pekin ile Washington arasında gerginliğe yol açan casus uçak krizine geniş yer ayırılırken, çarpışmadan sonra öldüğü kabul edilen Çinli pilotun karısı Ruan Guoqing'in, ABD'nin kocasının akıbetine kayıtsız kaldığını söylediği belirtildi.

Haberlerde, olaydan sonra hastaneye kaldırılan ve serum verilen Ruan Guoqing'in ''Amerikan hükümeti, yalnızca kendi mürettebatıyla ilgileniyor. Kocam hakkında bir kelime etmediler'' dedi.

Denize düşen Çin savaş uçağının, 33 yaşındaki bir çocuk babası pilotu Wang Wei'nin çarpışmadan sonra koltuğunu fırlatmayı başardığı ve paraşütle atladığı belirtilmişti. Çin, olaydan sonra kaza yerine 50 uçak ve 30 kadar gemi göndererek arama çalışmaları başlatmıştı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, dün geceki açıklamasında, Amerikan keşif uçağının çarpıştığı Çin savaş uçağının pilotunun ölümünden büyük üzüntü duyulduğunu bildirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!