ABD’nin planı ne? Filistinlilere insani yardım için Amerikan askeri Gazze açıklarında platform kuracak

Güncelleme Tarihi:

ABD’nin planı ne Filistinlilere insani yardım için Amerikan askeri Gazze açıklarında platform kuracak
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2024 07:00

ABD, İsrail’i savaşın durması veya yardımların ulaştırılması konusunda ikna edemeyince Doğu Akdeniz’de Gazze Şeridi açıklarına geçici bir liman inşa etme kararı aldı. Liman için en az bin ABD askerinin bölgeye konuşlanacağı açıklanırken Washington’ın gizli bir ajandasının olup olmadığı merak ediliyor.

Haberin Devamı

İsrail’in Gazze’yi hedef alan saldırıları devam ederken İsrail ordusunun en büyük tedarikçisi konumundaki ABD, havadan yardım göndermenin ardından bölgedeki açlık kriziyle mücadele edebilmek amacıyla Doğu Akdeniz’de Gazze Şeridi’nin açıklarına yüzer liman inşa edeceğini duyurdu. Savaşın başladığı 7 Ekim’den beri İsrail’e tonlarca bomba yollayan Washington’un geçici liman açma adımının arkasında, siyasi ve askeri boyutu gizli ajanda olup olmadığı bilinmezken ABD Savunma Bakanlığı platformun detaylarını paylaştı.

PARÇA PARÇA KURULACAK

Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, kurulacak platform için bin ABD askerinin bölgeye konuşlanacağı ve geçici limanın inşasının yaklaşık 60 günde tamamlanacağını aktardı. Devasa çelik parçalarının birbirine kilitlenerek meydana getirilecek platformun 550 metre uzunluğa sahip olacağı belirtildi. Plana göre, Gazze’ye insani yardım gemileri bu platforma demirleyecek, malzemeler küçük teknelerle Gazze sahilinde yüzer iskeleye ulaştırılıp buradan dağıtımı sağlanacak. Ryder, geçici iskele ile bölgeye günde 2 milyondan fazla öğünün transfer edilmesinin mümkün olduğunun altını çizerken yardımların dağıtılması için Amerikan askerlerin karaya çıkmasına gerek olmadığı, sivil toplum kuruluşları ve Birleşmiş Milletler ile birlikte çalışılmasının planlandığını dile getirdi. Söz konusu iskele, 2012 yılında Avustralya’da düzenlenen bir tatbikatta denenmişti.

Haberin Devamı

ABD’NİN ÇELİŞKİLİ TAVRI

Amerikan New York Times gazetesi, ABD Başkanı Joe Biden’ın Gazze açıklarına geçici liman kurulması talimatının, ABD’nin İsrail’in en önemli silah tedarikçisi olmasıyla ortaya çıkan çelişkiyi gündeme taşıdı. Haberde ABD’nin havadan gerçekleştirdiği yardımlara referansla, “Bugünlerde Gazze semalarında Amerikan bombaları ve yardım paketleri aynı anda görülüyor” denilirken ABD’nin İsraillileri silahlandırırken, bir yandan da zarar görenlerle ilgilenmeye çalıştığını ifade etti. Washington’daki Arap Merkezi’nin Başkanı Yousef Munayyer de ABD’nin yardımlarını, “kundakçıya yakıt verip bir bardak suyla yangını söndürmeye çalışmaya” benzetti.

Haberin Devamı

HAMAS: OLUMLU BİR ADIM

Hamas’ın Gazze yönetiminde bulunan bir yetkili, El Cezire’ye verdiği demeçte ABD’nin geçici liman adımının doğru yönde atılmış bir adım olduğunu belirtti. Hamas yöneticisi, planın Gazze’ye yardım ulaştırmanın ‘en kısa ve en kolay yolu olmadığına’ da dikkati çekti.

ABD’nin planı ne Filistinlilere insani yardım için Amerikan askeri Gazze açıklarında platform kuracak

İKİNCİ ABLUKA İDDİASI

Söz konusu plan doğrultusunda Beyt Hanun (Erez), Refah ve Kerem Ebu Salim (Kerem Şalom) sınır kapılarının baypas edileceği ve Gazze’nin Mısır ile bağlantısının kesileceği de öne sürülüyor. Diğer bir iddia da Doğu Akdeniz’de Gazze kıta sahanlığında, Filistinlilere ait olan doğalgaz rezervlerine dair. 4 milyar dolar olduğu belirtilen rezervin bulunduğu bölgede ABD’nin liman projesiyle bir otorite oluşturmasının ‘manidar’ bulunduğu yorumları yapılıyor.

Haberin Devamı

BM YETKİLİSİ: SAÇMA PLAN

Birleşmiş Milletler Gıda Hakkı Özel Raportörü Michael Fakhri, Biden’ın geçici bir limanın Gazze’ye ulaşan insani yardım miktarında büyük bir artış sağlayacağı yönündeki açıklamasını eleştirdi. “Ne iskele ne de Gazze’ye hava yoluyla yapılan yardımların artması açlıktan ölümleri engelleyecek” diyen BM yetkilisi, İsrail’in ana müttefiki Amerika’nın böyle bir tedbire başvurmasının ‘alaycı bir şekilde saçma’ olduğunu söyledi.

AÇLIKTAN ÖLÜMLER ARTIYOR

Yarın başlayacak olan ramazan öncesinde ateşkes ihtimali azalırken İsrail’in Gazze’ye yönelik topyekûn saldırıları durmak bilmiyor. 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybeden Filistinli sivil sayısı 31 bini geçerken artık ölüm sebeplerine bombaların yanı sıra açlık ve susuzluk da ekleniyor. Gazze kentindeki El Şifa Hastanesi’nde üç çocuğun daha yetersiz beslenme ve su kaybından ölmesinin ardından İsrail’in yardım girişini engelleyerek büyük bir insani felakete neden olduğu bölgede, yetersiz beslenme ve susuzluktan ölenlerin sayısı 23’e ulaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!