ABD'nin ilginç seçimleri

Güncelleme Tarihi:

ABDnin ilginç seçimleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin 43. Başkanı Cumhuriyetçi Parti'den George Bush kazanırken, 1789 yılında göreve başlayan ilk ABD Başkanı George Washington'dan bu yana başkanlık seçimleri ilginç olaylara sahne oldu.

Son seçimin galibi az farkla da olsa Cumhuriyetçiler olurken, ABD tarihinin en çekişmeli seçimi, 1876 yılında Rutherford B. Hayes ile Samuel J. Tilden arasında yapılan seçim oldu. Hayes, rakibini bir seçici oy farkıyla geçerek ABD Başkanı olmuştu.

Öte yandan seçim yarışında en farklı galibiyeti, 1820'de rakibi John Adams'ı 1'e karşı 231 oyla yenilgiye uğratan James Monroe almıştı.

Başkanlık seçimlerinin en hüzünlü öyküsü ise hiç kuşkusuz, ABD'nin dokuzuncu başkanı William Harrison'a ait. Görevine 1841 yılının Mart ayında başlayan Harrison, soğuk havaya rağmen teşekkür konuşmasını 105 dakika sürdürünce, zatürreeye yakalandı ve başkan seçilmesinden bir ay sonra hayata gözlerini yumdu.

Haberin Devamı

Seçimlerin tarihinden bir ilginç not da onaylama anlamında kullanılan "OK" (okey) sözcüğünün, 8. Başkan Martin Van Buren'ın kampanyaları sayesinde Amerikan toplumunda popülerlik kazanmış olması. New York'un Kinderhook bölgesinde dünyaya gelen Van Buren, kampanya konuşmaları sırasında sık sık yaşadığı yerden bahsedince, bir kısaltma kullanma ihtiyacı hissetti ve "Old Kinderhook" yerine "OK" ifadesini kullanmaya başladı. Bu ifadeyi çok benimseyen Amerikan halkı, "OK" sözcüğünü kullanmayı sürdürdü ve sözcük bugünkü anlamını aldı.

Aralarında Bill Clinton'ın da bulunduğu 42 ABD başkanından 16'sı, 4 yıldan daha uzun süre ABD başkanlığı görevini yürütmeyi başardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!