ABD'nin Gürcistan itirafı

Güncelleme Tarihi:

ABDnin Gürcistan itirafı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2008 00:00

ABD'nin NATO Büyükelçisi Kurt Volker, Gürcistan'a Güney Osetya'ya saldırmamasını defalarca söylediklerini bildirdi. Böylelikle ABD'nin, Gürcistan'ın niyetlerinden çok önceden haberdar olduğu ortaya çıktı.

ABD'nin NATO Büyükelçisi Kurt Volker, Gürcistan'a Güney Osetya'ya saldırmamasını defalarca söylediklerini bildirdi. Volker Norveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada, kriz öncesinde Rusya'nın askeri gücünü göstermek ve Gürcistan'a asker göndermek için bir bahane aradığını belirterek, Gürcistan'ın Güney Osetya'ya girmesinden sonra bu istediklerini yaptığını söyledi.

ABD'nin bundan önce Gürcistan'ı uyarıp uyarmadığı sorulan Büyükelçi Volker, "ABD uzun bir zaman Gürcistan'a (Güney Osetya'da) askeri bir çözüm bulunmadığını söyledi. Gürcü askerleri Güney Osetya'ya girmeden bir gün önce de biz (bunu yapma, askeri bir çatışmanın içine sürüklenme, bu sizin yararınıza değil) dedik" diye konuştu.

Büyükelçi ayrıca "Ama (Gürcistan) üzerindeki baskı çok büyüktü ve harekete geçmek zorunda olduklarını düşündüler ve bu Rusya'ya 20 binden fazla askerle büyük bir askeri operasyon başlatmak için aradıkları bahaneyi verdi" dedi.

Büyükelçi Volker Moskova'nın vize ve ticarete sınırlamalar koyarak ve küçük ölçekli askeri olaylar yoluyla Gürcistan'a baskı uygularken, bir yandan da Güney Osetya'daki Rus barış gücü askerlerini takviye ettiğini belirtti.

Rusya artık Gürcistan'da tek barış gücü olarak güvenilirliğini yitirdiği için bu ülkeye uluslararası bir barış gücü yerleştirilmesi gerektiğini belirten Volker, bu barış gücünün BM, AB ve AGİT tarafından sağlanabileceğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!