ABD'nin Apo'su da kayboldu

Güncelleme Tarihi:

ABDnin Aposu da kayboldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bölücü başı Abdullah Öcalan'dan sonra Usame bin Ladin muamması yaşanmaya başladı. ABD'nin bir numaralı düşmanı saydığı Suudi terörist birden bire izini kaybettirdi. Taliban'a göre terörist Afganistan'dan ayrılmış olabilir. Ladin'in BAE, Çeçenistan ya da Irak'a gidebileceği söyleniyor.

Terörist Abdullah Öcalan gibi, Afganistan'da üslenen Usame bin Ladin de esrarengiz bir şekilde ortadan kayboldu. Kimse Suudi teröristin nerede olduğunu bilmiyor. Taliban'a göre milyarder terörist ülkeden ayrılmış olabilir. Pakistan istihbaratına göre aşırı dinci terörist en son İran sınırı yakınlarında görüldü. İran, teröristin ülkesinde olduğunu yalanlarken şimdi çeşitli senaryolar üretiliyor.

ABD, 42 yaşındaki teröristi geçen yaz Kenya ve Tanzanya'daki Büyükelçilikleri'ne düzenlenen ve 200'den fazla kişinin öldüğü saldırılardan sorumlu tutuyordu. Taliban bir süredir, Ladin'i teslim etmesi için ABD, İngiltere ve Pakistan'ın baskısı altındaydı. Büyükelçiliklere yönelik saldırıların ardından Usame bin Ladin'i ortadan kaldırmak için Afganistan'a hava saldırısı düzenleyen ABD'nin benzer bir hazırlık içinde olduğu konuşuluyordu.

Teröriste telefon yasağı

Afganistan'ın ‘konuk muamelesi’ yaptığı Usame bin Ladin, ülkenin güneyindeki Kandahar yakınlarındaki bir kampta yaşıyordu. Ancak ABD'nin saldırı söylentileri üzerine aşırı dinci Taliban, geçtiğimiz günlerde yerinin belirlenmesini önlemek için bin Ladin'in yabancı ziyaretçi kabul etmesini ve uydu telefonu kullanmasını yasakladı.

Ladin'in teslim edilmesi için uluslararası baskı giderek artarken, önceki gün Taliban Sözcüsü Tayip Han, ‘Şeyh Usame’nin ortadan kaybolmuş olduğunu duyduk, halen Afganistan'da olup olmadığı konusunda bir fikrimiz yok' diye açıklama yaptı. Bu açıklamalar Usame bin Ladin'in güzergahıyla ilgili çeşitli senaryolar üretilmeye başlandı.

Irak ya da Dubai'ye gidebilir

Pakistan istihbaratından bir kaynak Fransız Haber Ajansı, AFP'ye yaptığı açıklamada teröristin en son İran sınırı yakınlarında Afgan topraklarında görüldüğünü belirtti. Tahran ise açıklama yaparak Suudi teröristin İran'a yöneldiği yolundaki iddiaları reddetti.

Suudi teröristin Çeçenistan, bazı Afrika ülkeleri, Birleşik Arap Emirliği ya da Irak'a gidebileceği söyleniyor. Teröristin Çeçenistan'da kolaylıkla yakalanabileceği gerekçesiyle Dubai ya da Irak'ı tercih edebileceği belirtiliyor. Pakistanlı diplomatik kaynaklara göre, bin Ladin, uyuşturucu kaçakçılarının rotasını takip ederek Pakistan ya da İran üzerinden hedef ülkeye ulaşabilir.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!