ABD'li yetkililer: Ruslar Suriye’de it dalaşı istiyor

Güncelleme Tarihi:

ABDli yetkililer: Ruslar Suriye’de it dalaşı istiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2023 07:00

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Rus pilotların Suriye üzerinde ABD jetlerini ‘it dalaşı’na çekmeye çalıştığını, bu saldırgan tutumun son dönemde giderek arttığını belirtti.

Haberin Devamı

ABD’li bir yetkili Amerikan CNN’e yaptığı açıklamada Rus pilotların Amerikan jetlerini düşürmeye çalışıyor gibi görünmediklerini ancak ABD’yi ‘kışkırtmaya’ ve ‘uluslararası bir olayın içine çekmeye çalışıyor’ olabileceklerini söyledi.

VİDEO YAYINLANDI

CENTCOM’un 2 Nisan’da yayınladığı bir videoda bir Rus SU-35 savaş uçağının bir Amerikan F-16 savaş uçağına ‘emniyetsiz ve profesyonelce olmayan’ bir önleme yaptığı görülüyor. 18 Nisan tarihli ikinci bir videoda ise bir Rus savaş uçağının, ABD kontrolündeki bölgeyi ihlal ettiği ve bir Amerikan uçağının 600 metre kadar yakınına kadar geldiği görülüyor. ABD ve Rusya, olası bir kazanın ya da kasıtsız hataları önlemek için iki ordu arasında gerilimi düşürme hattı kullanıyordu. CNN’e konuşan ABD’li yetkili, bu hat üzerinden Ruslara ulaşıldığını ancak karşı tarafın hiçbir zaman olayı kabul etmediğini söyledi.

YENİ BİR TARZ

ABD’li yetkiliye göre Rus jetleri, mart ayından beri Suriye’de 85 kez koalisyon üslerine yakın uçarak, gerilim hattına yanıt vermeyerek gerilimi azaltma protokolünü ihlal ettiler. ABD’li yetkili, Rusya’nın Suriye’de yeni bir harekât tarzı içinde olduğunu belirtiyor. ABD pilotlarının ise it dalaşına girmekten uzak durarak çatışmasızlık önlemleri protokollerine uyduğunu kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!