ABD'li istihbaratçıdan Afganistan itirafı

Güncelleme Tarihi:

ABDli istihbaratçıdan Afganistan itirafı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2009 09:39

Amerikalı eski istihbaratçı Bruce Riedel, henüz kaybetmemiş olsa bile, ABD'nin Afganistan'da savaşı kaybetmekte olduğunu söyledi.

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nda (CIA) 30 yıl çalıştıktan sonra ABD Başkanı Barack Obama'nın bir dönem danışmanlığını yapan ve seçim kampanyası ekibinde yer alan Riedel, “Bütün göstergeler ve bütün istatistikler, bugünkü dinamiklerin tamamen Taliban'dan yana olduğuna işaret ediyor” ifadesini kullandı.

Jamestown Foundation adlı düşünce kuruluşu tarafından düzenlenen bir toplantıya konuşmacı olarak katılan Riedel, “Ocak 2009'da Başkan Obama'ya bir 'Pakistan ve Afganistan felaketi miras kaldı ve son 10 ayda olaylar daha da kötüleşti. 2001'de parlak bir başarıyla başlayan savaş, berbat oldu” dedi.

Bir önceki yönetimin yıllar boyunca hiçbir şey yapmadığını, bunun sonucunda da hiç doğmaması gereken bir ayaklanmanın bugün Karzai hükümetini tehdit ettiğini belirten Riedel, bunun aynı zamanda NATO'nun tarihindeki ilk kara harekatının da başarısız olmasını riskini doğurduğunu kaydetti.

Riedel, “Durum zorlu da olsa, henüz kaybedilmedi, çünkü karşı karşıya kaldığımız şey ulusal bir ayaklanma değil bir Peştun ayaklanması. Sovyetler bir ulusal direnişle karşı karşıya kalmıştı. Bütün ülke, topyekun Sovyet işgaline karşıydı ve Sovyetlerin tutumu da bu muhalefeti kuvvetlendirmişti. Biz, daha ziyade Peştunların direnişiyle karşı karşıyayız. Bu da Afganların çoğunun Talibanı desteklemiyor olması demek. Ve hatta Peştunların büyük çoğunluğu da Afganistan İslami Emriliği günlerine dönmek istemiyor. Bu nokta da, durumu tersine çevirmek için en iyi umut noktamızı oluşturuyor” görüşünü dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!