ABD'li eski diplomat suçunu kabul etti! 40 yıldan uzun süre Küba için casusluk yapmış

Güncelleme Tarihi:

ABDli eski diplomat suçunu kabul etti 40 yıldan uzun süre Küba için casusluk yapmış
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2024 12:09

ABD’nin eski Bolivya Büyükelçisi Victor Manuel Rocha, 40 yıldan uzun bir süre Küba için casusluk yaptığı suçlamasını kabul etti. 12 Nisan'da görülecek duruşmada Rocha'nın cezası belli olacak.

Haberin Devamı

73 yaşındaki Rocha, 1981'den itibaren, Küba hükümetine gizlice bilgi aktarmakla suçlanıyordu. Rocha bu dönemde, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi için çalışmıştı.

1999-2002 arasında ABD'nin Bolivya Büyükelçisi olarak görev yapan Rocha, Perşembe günü Florida eyaletindeki Miami'de görülen mahkemede suçsuz olduğuna ilişkin ilk ifadesini değiştirdi.

12 Nisan'da görülecek duruşmada Rocha'nın cezası belli olacak.

Böylece Küba ile ABD arasındaki en yüksek profilli casusluk davalarından biri, beklenmedik şekilde hızla karara bağlanacak.

Miami Herald gazetesine göre, Perşembe günkü duruşmada davayla ilgili gizli belgelerin nasıl ele alınacağı görüşülecekti. Ancak bunun yerine Rocha’nın mahkemeyle anlaştığı açıklandı.

Rocha, yabancı ülkeler için casusluk yapmak, para transferi sahtekarlığında bulunmak ve ABD pasaportu almak için yanlış beyan vermekle suçlanıyor.

ABD'Yİ DÜŞMAN OLARAK NİTELENDİRMİŞ

Haberin Devamı

Soruşturmayı yürütenler tarafından toplanan deliller arasında Rocha'nın onlarca yıldır Küba için çalıştığını kabul ettiği, Küba’nın eski lideri Fidel Castro'dan "Komutan" şeklinde söz ettiği ve ABD'yi "düşman" olarak nitelendirdiği gizli kayıtlar da yer alıyor.

Rocha ve avukatlarının artık suçu kabul etmenin en akıllıca seçenek olduğunu düşündükleri anlaşılıyor.

CIA'in eski karşı istihbarat başkanı James Olson, geçen ay BBC’ye yaptığı açıklamada, olayın Küba'nın istihbarat servislerinin ABD hükümetini nasıl alt ettiğini gösterdiğini söyledi. Olson, “Küba istihbarat servisine karşı kişisel kin duymamın nedenlerinden biri bize karşı operasyonlarda çok başarılı olmaları" dedi.

Olson, Rocha’nın ömür boyu hapis cezasına çarptırılacağını tahmin ettiğini belirtti.

ABD ve Küba'nın, Fidel Castro'nun 60 yıl önce ABD destekli hükümeti devirmesinden bu yana ilişkisi gerilimli.

ABD, 1960'lı yıllarda Küba'ya ticari ambargo uyguladı. Eski ABD Başkanı Barack Obama ve eski Küba Devlet Başkanı Raul Castro, 2015 yılında ilişkileri normalleştirmek için adımlar attılar, ancak eski ABD Başkanı Donald Trump daha sonra bunların çoğundan geri adım attı.

Haberin Devamı

Kolombiya'da doğan Rocha ise New York'ta büyüdü ve ülkenin önde gelen Yale, Harvard ve Georgetown gibi üniversitelerinde okudu.

25 YIL BOYUNCA FARKLI GÖREVLERDE YER ALDI

Savcılara göre 1999'dan 2002'ye kadar ABD'nin Bolivya Büyükelçisi olarak çalıştı ve 25 yıl boyunca Ulusal Güvenlik Konseyi de dahil olmak üzere hükümette çeşitli görevlerde bulundu. Bolivya'nın yanı sıra Arjantin, Honduras, Meksika ve Dominik Cumhuriyeti'nde de görevler üstlendi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan ayrıldıktan sonra, ABD ordusunun Küba’dan sorumlu kısmı olan ABD Güney Komutanlığı'nın özel danışmanı olarak çalıştı.

İddianamede, Kasım 2022'de bir FBI ajanının Küba İstihbarat Servisleri'nin temsilcisi olduğunu iddia ederek, "Havana'daki arkadaşlarından bir mesaj iletmek için” Rocha ile WhatsApp aracılığıyla temasa geçtiği belirtildi.

Haberin Devamı

Rocha, dava belgelerine göre "kimsenin kendisini orada görme ihtimali bulunmadığından" biri bir alışveriş merkezindeki yemek katı olmak üzere bu kişiyle birkaç kez görüşmeyi kabul etti.

İddianameye göre, gizli görevdeki FBI ajanıyla yaptığı üç görüşme sırasında Rocha, Küba hükümeti için ajan olarak çalıştığı süreye ilişkin detaylar vermeye başladı.

Rocha'nın Küba ve kendisinden söz ederken "biz" ifadesini kullandığı iddia ediliyor.

İddianameye göre Küba için çalışan bir casus kılığındaki FBI ajanı “Hala bizimle misin?" diye sorduğunda Rocha, sadakatinin sorgulanmasına "kızdığını” söyleyerek "Erkekliğimi sorgulamak gibi bir şey bu" demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!