AB’den ticarete göç şartı

Güncelleme Tarihi:

AB’den ticarete göç şartı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2022 07:00

Avrupa Birliği bir yandan göç sorununu çözmeye çalışırken diğer yandan da kural dışı şekilde topraklarına girmeyi başaranları ülkelerine geri göndermeye çabalıyor.

Haberin Devamı

Bunun her zaman kolay ve mümkün olduğunu söylemek ise zor. Bu nedenle sürekli yeni formül arayışında olan AB, geri kabul ile ticaret arasında bağlantı kurmaya hazırlanıyor. AB daimi temsilcileri önceki gün, “Ya vatandaşını geri al ya da ticari ayrıcalıklarını kaybet” olarak özetlenebilecek bir ortak pozisyon üzerinde anlaştılar. AB, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelere Birlik pazarına, karşılığında kendi pazarlarını açmak zorunda kalmaksızın, düşük ya da sıfır ithalat gümrük tarifesiyle erişim sağlayan özel bir ticaret planı uyguluyor.

Üzerinde uzlaşılan pozisyon resmiyet kazanırsa bu ülkeler AB ülkeleri tarafından sınır dışı edilen vatandaşlarını geri almak ya da gümrüksüz ticaretten vazgeçmek zorunda kalacaklar. Bu prosedür ancak ciddi ihlaller olması halinde tetiklenebilecek. İçerdiği bazı soru işaretlerine rağmen yeni yöntemin önümüzdeki yıl, Avrupa Parlamentosu’nun da onayının ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!