AB'den PKK'ya mektup

Güncelleme Tarihi:

ABden PKKya mektup
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

PKK, AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi'ye bir mektup göndererek ‘Katılım Ortaklığı Belgesi’nde bizim haklarımıza da yer verilsin' talebinde bulundu. AB Komisyonu ise, PKK'yı muhatap kabul ederek 20 Kasım tarihinde Türkiye Masası Şefi Alain Servantie'nin imzasıyla bir cevap mektubu gönderdi.

Mektupta PKK'ya şu güvence verildi: ‘Biz kökenleri ne olursa olsun tüm bireylerin kültürel haklarının korunması için Türkiye’den talepte bulunduk. Bireylerin ana dillerinde TV ve radyo yayını yapabilmesi kısa vadeli öncelikler bölümüne eklendi.'

Katılım Ortaklığı Belgesi'nin yayınlanmasından önce PKK'nın bizzat AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi'ye gönderdiği ve belgede Kürt halkının haklarının da yer alınmasıyla ilgili talebine resmi yanıt verildi. Yanıtta Kürt halkının haklarına değinilmedi ancak, kökenleri ne olursa olsun tüm bireylerin kültürel haklarının tanınması yolunda Türkiye'den talepte bulunulduğu ifade edildi. Komisyon bu mektupla, bu taleplerin Kürt halkının haklarına yönelik olduğunu ima etti.

Gönderen aptaldır

Avrupa Komisyonu antetiyle PKK'ya mektup gönderildiğinin ortaya çıkması ve Türkiye'nin sert tepkisi üzerine, AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi adına yapılan açıklamada, 'Başkanın mektupla ilgili hiçbir bilgisi yoktur' ifadesi kullanıldı. Mektupla ilgili sorumluluğun tamamen AB Türkiye Masası şefi Alain Servantie'ye yüklendiği açıklamada, mektubun 'yüksek derecede üzüntü verici bir idari hata' olduğu vurgulandı. Komisyon, tek resmi muhataplarının Türk Hükümeti olduğunu da belirtti. Prodi, ayrıca AB nezdindeki Türkiye AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nihat Akyol'la da bir görüşme yaptı. Görüşmede mektubun kendi bilgisi dışında gönderildiğini belirten Prodi, yollayan kişiye ise, "Ya çok saf, ya çok aptal" olarak niteledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!