AB'den İsrail'i şoke eden karar

Güncelleme Tarihi:

ABden İsraili şoke eden karar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2009 17:02

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının Brüksel'deki toplantısında Kudüs'in İsrail ile gelecekte kurulacak Filistin'in ortak başkentleri olarak tanınması kararı çıkarken, Türkiye'ye de uyarı verildi.

Haberin Devamı

Kudüs'le ilgili karara İsrail'in tepki göstermesi bekleniyor. İsmini açıklamak istemeyen AB'li bir diplomat, dışişleri bakanlarının Kudüs'ü "iki ülkenin gelecekteki başkenti" olarak kabul eden bir taslak metin üzerinde anlaştığını söyledi.

İsrail AB'nin Doğu Kudüs'ü gelecekteki Filistin devletinin başkenti olarak tanıması düşüncesine sert tepki göstermişti. İsrailli yetkililer yaptığı açıklamada AB'nin bu kararının Ortadoğu barış görüşmelerini tehlikeye düşüreceği uyarısında bulunmuştu.

TÜRKİYE UYARILDI 
Toplantıdan ayrıca Türkiye'nin net bir dille uyarılması kararı da çıktı.

Avrupa Komisyon Üyesi Olli Rehn, düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin Ek Protokolünü uygulaması yönünde “çok net bir dille uyarıldığı”nı söyledi.

Rehn, “Zaten 8 başlık bu protokolün uygulanmaması çerçevesinden dondurulmuş durumda.Ve bütün bu fasıllar protokol yürürlüğe girmeden açılamaz” dedi.

Haberin Devamı

Karar metninin Türkiye ile ilgili kısmı yoğun pazarlıklara ve sert tartışmalara neden oldu

İNGİLİZ VE FRANSIZ BAKAN TARTIŞTI
Toplantı sırasında İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ile Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner arasında Türkiye yüzünden tartışması çıktığı bildirildi.

ABHaber internet sitesine göre, Miliband toplantıda Türkiye’nin Avrupa için önemli bir ülke olduğuna dikkati çekti.

İngiliz bakanın Türkiye-AB sürecinin iki taraf içinde yararlı olduğuna işaret edip Rumların Türkiye itirazlarına karşı gönderme yapmasına Kouchner karşı çıktı.

Kouchner'in Milaband’a sert çıkması üzerine iki bakan arasında tartışma çıktığı öğrenildi.

Rum kesimi Türkiye'nin ek protokol yükümlülüklerini yerine getirerek limanlarını Rum gemilerine açmasını istedi. Dönem başkanı İsveç ise Rum kesiminin Türkiye ile yeni fasıllar açılmasına engel çıkarmamasını talep ediyordu.

TARİH BEKLEYEN MAKEDONYA'YA YUNAN ENGELİ
AB Komisyonu'nun son ilerleme raporunda üyelik müzakerelerine hazır olduğunu bildirdiği Makedonya'nın AB'den tarih alma umudu, isim sorunu yaşadığı Yunanistan'ın engellemesi nedeniyle gelecek yıla ertelendi.

Haberin Devamı

Onay için 10-11 Aralık'taki AB zirvesine sunulacak genişleme kararlarını görüşmek için toplanan AB dışişleri bakanları, Makedonya'ya üyelik müzakereleri için tarih verilmesi konusunun 2010'un ilk yarısındaki İspanya dönem başkanlığına bırakılması konusunda uzlaştı.

AB dönem başkanı İsveç'in üye ülkelere sunduğu taslak genişleme kararlarında, Makedonya'nın "isim sorununa BM gözetiminde müzakereler yoluyla her iki tarafın kabul edeceği bir çözüm bulunması dahil, iyi komşuluk ilişkilerini sürdürmesinin elzem olduğu" vurgulanıyor.

Yunanistan, BM'ye 1993'te "Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya" adıyla katılan Makedonya'nın anayasal ismiyle tanınmasına, aynı adı taşıyan batı bölgesinden hak talebinde bulunabileceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

AB'den 2005 yılında aday ülke statüsü alan Makedonya, 10-11 Aralık'taki AB zirvesinde müzakerelere başlama tarihi almayı umuyordu.

MAKEDONYA MEDYASI: TEŞEKKÜRLER TÜRKİYE

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Makedonya’nın bu ismi kullanmasına Yunanistan’ın itirazları konusundaki ifadeleri, ülkede geniş yankı buldu.

Başbakan Erdoğan’ın sözlerinin geniş biçimde yer aldığı televizyon haberlerinin bazılarında, Türkçe, “Teşekkürler Türkiye” ifadesi de kullanıldı.

Erdoğan, önceki gün AB Genel Sekreterliği İstanbul Ofisi’nin açılışı sırasında yaptığı konuşmada, bölgesel işbirliğinin önemine dikkati çekerek, Yunanistan’a hitaben, “Sen, Greece ile devam et. Bırak Makedonya’yı o da Makedonya ile yoluna devam etsin. Yani buralara takılıp kalırsak barışı gölgeleriz. Barışı gölgelemeyelim, barışı güçlendirelim istiyoruz. Bu kadar spesifik meseleleri kalkıp asli meseleymiş gibi göstermek dünyada barışı gerçekten zora sokar, yazık olur” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!