AB’nin 2019 beklentileri

Güncelleme Tarihi:

AB’nin 2019  beklentileri
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 19, 2018 01:36

AVRUPA Birliği Komisyonu tarafından açıklanan Türkiye Raporu, 2016’dan bu yana üyelik sürecinde Ankara’nın attığı adımlara yönelik tespitlerle birlikte önümüzdeki yıla yönelik beklentileri de içeriyor. AB müktesebatına uyum çerçevesinde teknik adımların yanı sıra Kopenhag kriterlerine uyum açısından da Brüksel’in önemli beklentileri var.

Haberin Devamı

AB’nin öncelik verdiği bazı beklentileri şu şekilde sıralamak mümkün:

- Olağanüstü halin kaldırılması. Terörle mücadele ve ceza mevzuatının Avrupa standartları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadıyla uyumlu hale getirilmesi.

- Yargının bağımsızlığını, hesap verebilirliğini, kalitesini, etkisini ve profesyonelliğini güvence altına alacak şartların yeniden sağlanması. Yargının görevini bağımsız ve tarafsız şekilde yerine getirmesine olanak sağlayan siyasi ve yasal ortamın oluşturulması. Yürütmenin, Hâkimler ve Savcılar Kurulu üzerindeki rolü ve etkisinin sınırlandırılması.

- Temel hak ve özgürlükler bağlamındaki uluslararası yükümlülüklere saygı gösterilmesi ve ciddi insan hakları ihlallerinin etkili şekilde ele alınması. Tutuklu yargılanmaları süren gazeteci, insan hakları savunucuları ve akademisyenlerin serbest bırakılması. İfade özgürlüğü üzerinde gereksiz kısıtlamalardan kaçınılması.

Haberin Devamı

- Ekonomideki makroekonomik dengesizliklerin giderilmesi. Daha kapsayıcı bir iş piyasası oluşturulması. Hukukun üstünlüğü ve yargı da güçlendirilerek iş ortamının iyileştirilmesi. Merkez Bankası’nın bağımsızlığına yönelik siyasi müdahaleden kaçınılması.

- Ä°yi komÅŸuluk iliÅŸkilerine, uluslararası anlaÅŸmalara ve sorunların barışçıl yollarla çözülmesine baÄŸlı kalınması. Dış politika ve güvenlik alanında AB tarafından yapılan açıklamalar ve AB Konseyi’nin aldığı kararlarla uyumu belirgin ÅŸekilde iyileÅŸtirmek amacıyla acil adımlar atılması.       Ââ—Š Güven ÖZALP / BRÃœKSEL

BAKMADAN GEÇME!