ABD’den Şam ile diyaloğa yaptırım tehdidi

Güncelleme Tarihi:

ABD’den Şam ile diyaloğa yaptırım tehdidi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2023 07:00

Bölge ülkeleri 12 yıllık iç savaştan sağ çıkan Şam rejimi ile normalleşmenin yollarını ararken ABD’den karşı hamle geldi.

Haberin Devamı

Demokrat ve Cumhuriyetçi partiden bir grup milletvekilinin hazırladığı ortak tasarı, Suriye’ye yönelik mevcut yaptırımları genişleterek, Beşar Esad yönetimini tanıyan ülkeleri hedef alıyor. Tasarı, Amerikan hükümetinin Esad’ı tanımasının ve ilişki kurmasının da önünü kapatıyor. Metnin imzacılarından Temsilciler Meclisi üyesi Joe Wilson, “İşlediği cinayetlerden pişmanlık duymayan katil ve uyuşturucu kaçakçısı Esad ile normalleşmeyi seçenler yanlış yolda” diyerek bu yönde adım atan Arap ülkelerine uyarıda bulundu.

Tasarı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın görüşü alınarak hazırlanırken, daha önce Dışişleri Sözcüsü Vedant Patel, “Washington’un Esad ile normalleşmeyeceğini ve müttefiklerinin bunu yapmasını desteklemeyeceğini” söylemişti. Suriye, 7 Mayıs’ta Mısır’ın başkenti Kahire’de yapılan Arap Ligi dışişleri bakanları toplantısında birliğe geri kabul edilmişti. ABD’nin bölgedeki müttefikleri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Şam ile ilişkilerini normalleştirirken, Türkiye de bu yönde ilerliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!