ABD’den Rusya’ya 2 ay süre

Güncelleme Tarihi:

ABD’den Rusya’ya 2 ay süre
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2018 08:30

Rusya’nın ihlalleri nedeniyle Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması’ndan (INF) çekilebileceğinin sinyalini geçen aylarda veren ABD, antlaşmaya uyma sinyali gelmeyince beklenen adımı atarak Moskova’ya ültimatom verdi.

Haberin Devamı

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için Brüksel’de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya’ya antlaşmaya uymak için iki ay süre verdi. Rusya bu süre içinde yükümlülüklerini yerine getirme doğrultusunda adım atmazsa ABD, kendi yükümlülüklerini askıya alacak. Bu da ABD’nin Ağustos 2019’da antlaşmadan çekilmesi anlamına geliyor. NATO’nun tüm üyeleri de ABD’nin arkasında durup antlaşmayı ihlal edenin Moskova olduğunu teyit ederek, “INF’i korumak artık Rusya’ya düşüyor” mesajı verdi. Pompeo, Rusya’nın antlaşmaya uyacağına dair herhangi bir belirti bulunmadığının altını çizerek, “Ya kafamızı kuma gömeceğiz ya da sağduyulu bir tedbir alacağız” dedi. Rusya’nın Novator 9M729 olarak da adlandırılan çok sayıda SSC-8 füze bataryası geliştirdiğini belirten Pompeo, menzili nedeniyle bu füzenin Avrupa için doğrudan tehdit olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

NATO’DAN TAM DESTEK

Soğuk Savaş döneminin en önemli antlaşmaları arasında yer alan 1987 tarihli INF, mevcut uluslararası güvenlik yapısının önemli taşlarından biri durumunda. Bu nedenle başta ABD’nin çekilme kararını gözden geçirmesini talep eden NATO’nun bazı Avrupalı üyeleri gelinen aşamada çekincelerini geri çektiler. Bununla birlikte bazı NATO üyeleri açısından Pompeo’nun, ‘ABD’nin Avrupa’da askeri dengeyi yeniden kurmak durumunda kalacağının’ sinyalini vermesi sıkıntı yarattı. Almanya, Hollanda ve Belçika Avrupa topraklarında yeni nükleer füzelerin konuşlandırılmasına sıcak bakmıyor.

MOSKOVA: ŞARTLARA UYUYORUZ

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’ya Rusya’dan yanıt Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Sözcü Mariya Zaharova, ülkesinin INF’nin hükümlerine sıkı bir şekilde uyduğunu ve ABD’nin de bu durumu bildiğini savundu.

‘RUSYA’NIN SON ŞANSI’

NATO’nun 29 üyesi ilk kez Rusya’nın antlaşmayı ihlal ettiğini resmen teyit ederken INF konusundaki bildiride, Rusya’ya antlaşmaya acilen tam ve kanıtlanabilir şekilde uyma çağrısı yapıldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Rusya’nın anlaşmaya uymak için son bir şansı bulunduğunu belirterek, “Ancak biz de INF Antlaşması’nın olmadığı bir dünyaya hazırlanmaya başlamalıyız” dedi. Sorunun sadece INF problemi olmadığının altını çizen Stoltenberg, “Eğer bir antlaşmanın ihlalini kabul edersek diğer tüm silahların kontrolüne yönelik antlaşmaların kredibilitesinin altını oyarız” diye konuştu.

Haberin Devamı

ANKARA ANTLAŞMANIN DEVAMINDAN YANA

TÜRKİYE’nin INF konusundaki pozisyonu tarafların tamamının antlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirmesi ve antlaşmanın yürürlükte kalması yönünde. Öte yandan, Hürriyet’e konuşan bir yetkili, Rusya ile Ukrayna arasında Kerç Boğazı’nda yaşanan gerilimle ilgili olarak Ankara’nın NATO’dan beklentisinin, İttifak’ın Karadeniz’de gerilimi arttıracak askeri tedbirlerle karşılık vermemesi olduğunu ifade etti. (Sevil ERKUŞ / BRÜKSEL)

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!