ABD'den Rumlar'a: Denktaş'ı tanıyın

Güncelleme Tarihi:

ABDden Rumlara: Denktaşı tanıyın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD, Kıbrıs sorununda sürpriz bir çıkış yaparak Rum Yönetimi'ne Denktaş’ı Devlet Başkanı olarak tanıyın' önerisinde bulundu. Öneri Ada'da şok etkisi yarattı. Rum siyasi parti liderleri ABD'ye sert tepki gösterdiler.

Rum Dışişleri Bakanı Yannakis Kassulides, Güney Kıbrıs'ta yayımlanan Simerini Gazetesi'ne verdiği demeçte, ABD Başkanı Bill Clinton'ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Richard Holbrooke ve Dışişleri Bakanlığı Koordinatörü Thomas Miller'i kastederek ‘Amerikalı diplomatlar, müstakbel federasyona dayanarak Denktaş’ı şimdiden federal kuzey bölgesinin Devlet Başkanı olarak tanımamızı önerdiler' dedi.

Öneriyi reddettiklerini açıklayan Kassulides, ‘Kıbrıs’ta iki devlet kurulması çözüm değil. Böyle bir durum, geçmişte yaşadıklarımızdan daha beter acıların başlangıcı olur. İki ayrı devlet, Türk-Yunan savaşının ve Doğu Akdeniz bölgesinin güvenlik sistemini havaya uçuracak bir çatışmanın kaynağını oluşturur' diye konuştu.

S-300'LERDEN VAZGEÇERİZ

Kıbrıs sorununun çözümündeki en büyük engelin Türk uzlaşmazlığı olduğunu savunan Rum Bakan, sonuç verici bir diyalog istediklerini belirterek, ‘Görüşmeler Denktaş’ın istediği gibi iki ayrı devlet zemininde yapılacaksa diyaloğa girmemizin anlamı yok' dedi.

Kıbrıs Türk toplumu için ‘yasal geçerliliği olmayan bir varlık’ ifadesini kullanan Kassulides, Yunanistan'da yayınlanan Katimerini Gazetesi'ne verdiği demeçte ise Kıbrıs'ta ‘ciddi’ görüşmelerin başlaması durumunda, Rum Kesimi'ne S-300 füzelerinin konuşlandırılmasından vazgeçebileceği işareti verdi.

DİPLOMAT ASİL NADİR

Bu arada İngiliz tabloid gazetelerinden Daily Express, Kıbrıslı işadamı Asil Nadir'in, önümüzdeki birkaç ay içinde İngiltere'ye Türk diplomatı olarak geri geleceğini öne sürdü. Yakın çevresine, Türkiye'yi temsil etmeyi umduğunu ve kısa zamanda ‘diplomatik pasaportla’ İngiltere'ye gideceğini söylediği bildirilen Nadir'in, beş yıl önce kaçtığı ülkede adını temize çıkarmayı amaçladığı bildirildi. Daily Express'in özel haberine göre, İngiltere'ye girdiği takdirde tutuklanacak olan Kıbrıslı işadamı, bunu önlemek için diplomatik pasaportla dönmeyi planlıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!