ABD’den İsrail’e yeni silah satışı... Yeni F-35’ler uçak bombaları

Güncelleme Tarihi:

ABD’den İsrail’e yeni silah satışı... Yeni F-35’ler uçak bombaları
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2024 07:00

ABD’nin İsrail’e 25 adet F-35 yeni nesil savaş uçağı ve büyük hedeflere yönelik kullanılan MK84 uçak bombalarından sattığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İsrail’in Gazze’de yaklaşık 6 aydır süregelen katliamı sebebiyle Joe Biden yönetiminin Tel Aviv’e sağladığı silah satışlarında bir kısıtlamaya gidip gitmeyeceği konuşulurken aslında daha yeni F-35 savaş uçaklarının ve binlerce bombanın onayının verildiği öğrenildi.

SESSİZ SEDASIZ SATIŞ

Washington Post gazetesinin Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı habere göre ABD Başkanı Biden, sessiz sedasız iki bin adetten fazla ağır tahribat veren bombaların altına imzasını attı. Ağırlığı yaklaşık bir ton olan bin 800 adet MK84 bombası ve ağırlığı yaklaşık yarım ton olan 500 adet MK82 bombasının İsrail’e transferinin onayının verildiği bildirildi. Yaklaşık bir tonluk MK84 bombalarının, İsrail’in Gazze’de daha önce gerçekleştirdiği saldırılarda yaşanan toplu katliam olaylarıyla bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı

YENİ SAVAŞ UÇAKLARI

Ölümcül MK84 ve MK82 bombalarının yanı sıra İsrail için onaylanan yeni paketin içinde 5. Nesil F-35 uçakları ve jet motorlarının da olduğu ortaya kondu. ABD’li yetkililer, Amerikalı gazeteye yaptığı açıklamada, geçen hafta Dışişleri Bakanlığı’nın yaklaşık 2.5 milyar dolar değerinde 25 adet F-35A savaş uçağı ve jet motorlarının transferine izin verdiğini söyledi. Satış, 2008’de ABD Kongresi tarafından onaylandığını için Dışişleri Bakanlığı’nın yeni bir bildirimde bulunmasının gerekmediğinin altı çizildi.

İŞ BİRLİĞİNE DEVAM SİNYALİ

Biden yönetiminin aylardır Netanyahu hükümeti ile sürtüşmeler yaşaması, bu haftanın başında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ayyuka çıkmış, ABD’nin “Ramazan boyunca ateşkes” talep eden tasarıyı veto etmemesi sonucu iki taraf arasında ipler gerilmişti. Washington’a gelen İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon’da üst düzey görüşmeler yapmış ve İsrail’in yeni silah taleplerini iletmişti. ABD ve İsrail bir yandan atışıyormuş gibi görünse de öte yandan askeri yardım anlamında iş birliğinin sürdüğü ortaya çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!