ABD'den IŞİD'in kalesi Rakka'da 'Cihatçı John'a operasyon

Güncelleme Tarihi:

ABDden IŞİDin kalesi Rakkada Cihatçı Johna operasyon
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2015 06:58

ABD güçlerinin IŞİD'in kan donduran infaz videolarında görülen "Cihatçı John" lakaplı Muhammed Emwazi'yi hedef alan bir hava saldırısı düzenledi. CNN'e konuşan ABD'li yetkililer, Emwazi'nin vurulduğuna emin olduklarını belirtti. IŞİD celladının insansız hava aracıyla (İHA) vurulduğu iddia ediliyor. Adana'daki İncilik Üssü'nde bulunan ABD'ye ait İHA'ların IŞİD'e yönelik operasyona katıldığı biliniyor.

Haberin Devamı

Açıklama Pentagon Sözcüsü Peter Cook'tan geldi. Cook dün Suriye'nin Rakka kentinde düzenlenen operasyonun sonuçlarını değerlendirdiklerini ve uygun olduğunda daha fazla bilgi vereceklerini aktardı.

Peter Cook, Kuveyt asıllı İngiliz vatandaşı Emwazi'nin, Amerikalı gazeteciler Steven Sotloff ve James Foley, Amerikalı yardım çalışanı Abdulrahman Kassig, İngiliz yardım çalışanları David Haines ve Alan Henning, Japon gazeteci Kenji Goto ve diğer bazı rehinelerin infaz videolarında göründüğünü hatırlattı.

O İHA İNCİRLİK'TEN Mİ KALKTI?

CNN'e konuşan ABD'li bir yetkili araç vurulduğunda Emwazi'nin içeride olduğunu bildiklerini belirtti. Bir başka üst düzey ABD'li yetkili ise saldırının 'ısrarlı bir takibin ardından' gerçekleştiğini ve Emwazi'nin vurulduğuna emin olduklarını belirtti.

CNN ve Washington Post, yetkililere dayandırdığı haberlerinde Emwazi'nin insansız hava aracıyla (İHA) vurulduğunu aktardı. Adana'daki İncilik Hava Üssü'nden kalkan ABD'ye ait insansız hava araçlarının IŞİD'e yönelik operasyonlara katıldığı biliniyor.

Haberin Devamı

AĞUSTOS'TA VİDEOYLA ORTAYA ÇIKMIŞTI 

İngiliz Mail on Sunday gazetesi geçen Ağustos ayında "Cihatçı John" ait görüntüler yayınlamıştı. 1 dakika 17 saniyelik videonun yayınlanan 8 saniyelik bölümünde IŞİD celladı, "kafa kesmeye devam edeceğini" söylerken görülüyordu. Cep telefonuyla çekildiği anlaşılan görüntülerin kayıt yerinin Suriye'nin Deyr ez-Zor kenti olduğu anlaşılıyor.

ABDden IŞİDin kalesi Rakkada Cihatçı Johna operasyon

CNN'nin haberine göre; İngiltere hükümeti ile Cihatçı John tarafından öldürülenlerin yakınları operasyon öncesi bilgilendirildi.

Kuveyt'te 1988 yılında doğan İngiltere vatandaşı Emwazi, 2006 yılında Somali'ye gitmiş, Eşşebab örgütüyle bağlantılı olduğu iddiasıyla hakkında İngiltere'nin terörle mücadele birimi tarafından 'terör riskine karşı halkı koruma amacıyla denetim kararı' çıkarılan şüpheliiler listesine alınmıştı. Emwazi'nin 2013 yılında Suriye'ye gittiği daha sonra IŞİD'e katıldığına inanılıyor. 

Haberin Devamı

İNGİLTERE: HABERİMİZ VAR

BBC Türkçe'nin haberine göre; İngiltere Başbakanlık sözcüsü "ABD'nin Muhammed Emwazi'nin hedef alındığı hava saldırısına ilişkin açıklamasından haberimiz var. Onlar gibi biz de şu aşamada daha fazla yorum yapmayacağız" dedi.

ABDden IŞİDin kalesi Rakkada Cihatçı Johna operasyon

İngiliz Daily Mail gazetesi, 'Cihatçı John' lakabıyla tanınan IŞİD militanı Muhammed Emwazi'nin çocukluk fotoğrafını yayınlamıştı. 

Dünyayı sarsan infaz videolarında görülen Muhammed Emwazi'yle ilgili bugüne dek birçok bilgi ortaya çıkarıldı. Henüz altı yaşındayken ailesiyle birlikte Kuveyt'ten İngiltere'ye göç ettiği bilinen Emwazi, arkadaşları tarafından "sessiz, popüler ve futbolla ilgili" bir çocuk olarak nitelendirilmişti.

Haberin Devamı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ OKUDU

İngiliz The Sun gazetesinin yayınladığı 1996 tarihli okul yıllığında, Emwazi'nin, Manchester United taraftarı olduğu görülüyor. Dünyayı dehşete düşüren celladın Westminster Üniversitesi'nde bilgi teknolojileri eğitimi aldığı da biliniyor. Üniversite, o isimle bir öğrencilerinin olduğunu fakat altı yıl önce okulu bıraktığını doğrulamıştı.

ABDden IŞİDin kalesi Rakkada Cihatçı Johna operasyon
 2004 tarihli bu karede 15 yaşında olan Emwazi, Londra'daki Qunitin Kynaston Academy'nin bahçesinde. 

ABDden IŞİDin kalesi Rakkada Cihatçı Johna operasyon

Cihatçı John, ilk kez geçen yıl Ağustos ayında yayınlanan Foley'nin vahşice öldürüldüğü videoda görülmüştü.

AİLELER KONUŞTU: KÜÇÜK BİR TESELLİ

Muhammed Emwazi'nin öldürdüğüne inanılan ABD'li gazeteci James Foley'nin annesi Diane Foley, ABC News'e konuştu. Anne Foley, "Emwazi eğer ölmüşse, gerçekten bizim için küçük bir teselli olur" dedi. Guardian'ın haberine göre; Foley, "Cihatçı John'u yakalamak için gösterilen çabanın yarısı rehinelerin kurtarılması için harcansaydı, bugün bu çocuklar hayatta olacaktı" dedi.

Cihatçı John'un Foley'yi katlettikten iki hafta sonra aynı yöntemle öldürdüğü ABD'li gazeteci Steven Sotloff'un annesi Shirley Sotloff da NBC News'e açıklamalarda bulundu. Operasyondan haberdar edilmediklerini söyleyen Sotloff, "Emwazi ölse bile, bu, benim çocuğumu geri getirmeyecek" diye konuştu.

ABDden IŞİDin kalesi Rakkada Cihatçı Johna operasyon

Kimliği ortaya çıkarılmadan önce Cihatçı John'un Londralı rapçi Abdel-Majed Abdel Bary (fotoğraftaki) olduğuna inanılıyordu. Fakat Abdel Bary’nin sesi, boyu ve tavırları üzerinde yapılan analizler sonucu IŞİD videolarınki kişinin o olmadığı belirlenmişti.

ABDden IŞİDin kalesi Rakkada Cihatçı Johna operasyon

ABD'li bir yetkili, Cihatçı John olarak tanınan Muhammed Emwazi'nin IŞİD'in fiili başkenti Rakka'da bir binadan çıkıp arabaya bindikten hemen sonra vurulduğunu söyledi.


 




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!