ABD’den Filistin’e bir darbe daha

Güncelleme Tarihi:

ABD’den Filistin’e bir darbe daha
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2018 00:56

Trump yönetimi geçen ayki Filistinli mültecilere yönelik yardımları kesme kararının ardından Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) Washington temsilciliğini de kapatma kararı aldı. ABD’nin İsrail ile müzakereyi kabul etmediği gerekçesiyle Filistin’e yönelik bu adımı attığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) Washington’daki ofisinin kapatılacağını açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Yönetim, Kongre’nin kaygıları bağlamında şu anda FKÖ’nün Washington ofisini kapatma kararı aldı” dedi. Nauert, FKÖ’nün Washington’daki ofisinin 2017 yılının Kasım ayında İsrail ve Filistin arasındaki barış görüşmelerine destek olması amacıyla açılmasına izin verildiğini belirterek, “Fakat FKÖ, İsrail ile anlamlı bir anlaşma içerisine girecek doğrudan girişimlerde bulunmadı. Aksine, bu grup hiç görmediği ve irtibata geçmediği halde ABD’nin barış planını kınadı” ifadelerini kullandı.  Sözcü Nauert, “ABD, ilerlemenin yolunun iki tarafın da doğrudan pazarlığa girmesinin tek yol olduğunu düşünüyor. Bu karar barış anlaşmasına götürecek adımlardan uzaklaştırmayı hedefleyen kişiler tarafından suistimal edilmemeli. Biz kalıcı bir barış sağlanması çabalarımızdan geri adım atmıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

‘TARİH 10 EKİM’

Kararı ilk olarak, ABD’nin önde gelen yayın organlarından Wall Street Journal (WSJ) gazetesi duyurdu. ABD’nin kararının altında, Filistin cephesinin, İsrail’in işlediği ‘savaş suçlarını’ Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıma girişimleri bulunuyor. ABD basınına göre, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un karara ilişkin hazırladığı taslakta, ABD ve İsrail’e karşı soruşturma başlatması halinde ABD’nin UCM’ye yönelik yaptırım kararı alabileceği belirtiliyor. Öte yandan, AA haber ajansına konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, FKÖ’nün Washington’daki ofisinin 10 Ekim’den önce kapatılacağını açıkladı.

‘UCM BİZİM İÇİN ZATEN ÖLÜ’

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, kararın ardından ‘Federalist Toplum’ adlı muhafazakâr çevrelere yakın sivil toplum kuruluşunda açıklamalarda bulundu. Dünkü açıklamasında Bolton şöyle konuştu: “11 Eylül’ün arifesi bugünde ABD Başkanı adına şu mesajı vermek isterim ki, ne pahasına olursa olsun kendi halkımızı ve müttefiklerimizi, bu adil olmayan ve yasa dışı olan mahkemenin kararlarına karşı koruyacağız. ABD, UCM ile iş birliği yapmayacaktır. UCM’ye destek olmayacağız. İçerisinde yer almayacağız. UCM’yi kendi içerisinde ölmesi için bırakacağız. Nasıl olsa almış olduğu karar ve girişimlerle UCM bizim için zaten ölüdür.”

Haberin Devamı

HASTANELERE YARDIMI DA KESTİ

Geçen yıl Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyarak Filistin aleyhine adımlar atmaya başlayan ABD yönetimi, geçen ay BM Filistinli Mültecilere Yardım Fonu’na yaptığı mali yardımları durdurma kararı aldığını açıklamıştı.

- Washington yönetimi, dün de Doğu Kudüs’te Filistinlilere hizmet veren hastanelere yönelik 20 milyon dolarlık yardımı kesme kararı aldı. İşgal altındaki Doğu Kudüs’teki Hastaneler Ağı Genel Sekreteri Velid Nammur, ABD yönetiminin bu kararıyla 5 milyon Filistinlinin sağlığını riske attığını belirtti.

- ABD Başkanı Trump, ABD’li Yahudi liderleri ile Roş Aşana (yeni yıl) bayramı nedeniyle gerçekleştirdiği görüşmede, Filistin’in anlaşmaya yanaşmadığını iddia ederek, “Eğer anlaşma yapmıyorsan para da yok” demişti. 

Haberin Devamı

‘HAKLARIMIZ SATILIK DEĞİL’

FİLİSTİN Başmüzakerecisi Saeb Erekat, kararın İsrail’in işlediği suçların UCM’de yargılanmasına ilişkin girişimleri baltalama amacı taşıdığını vurguladı. Erekat, “Filistin halkının haklarının satılık olmadığını ve ABD’nin tehditlerine boyun eğmeyeceğimizi tekrar etmek istiyoruz. Buna uygun olarak, UCM’yi İsrail’in suçlarını araştırmak için derhal bir soruşturma başlatmaya davet ediyoruz” dedi. Erekat, “Washington’daki Filistin bayrağını indirmek, Trump yönetiminin barış ve adalet karşıtı olarak attığı yeni bir tokattan daha da fazlası anlamına geliyor” diye konuştu. FKÖ yönetiminden Hanan Aşravi ise ABD’nin son hamlesini ‘acımasız bir şantaj’ olarak nitelerken, ABD’nin Filistin halkını bir bütün olarak cezalandırma niyetinde olduğunu söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!