ABD'den çifte misilleme

Güncelleme Tarihi:

ABDden çifte misilleme
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD, Afrika'daki büyükelçiliklerinin bombalanmasına misilleme olarak, Afganistan ve Sudan'daki terörist hedeflere hava saldırısı düzenledi. Başkan Clinton, operasyonlarla ilgili açıklamayı yapmak üzere Martha's Wineyard'daki tatilini yarıda keserek Washington'a döndü.

Clinton ilk açıklamasında, ‘‘Kenya ve Tanzanya'daki bombalamaların arkasında bu terörist grupların önemli rol oynadığına dair güvenilir kanıtlarımız var. Bugün onlara karşılık verdik’’ dedi. Afganistan'da bombalanan hedefin, Suudi milyarder terörist Osama Bin Laden'in üssü, Sudan'da bombalanan hedefin ise bir kimyasal silah tesisi olduğu bildiriliyor. Saldırı talimatını, bu grupların başka saldırılar planladıkları yönünde bilgi almaları üzerine verdiğini bildiren Clinton, teröristleri, ‘‘ABD'nin vatandaşlarını koruyacağından şüphe etmemeleri’’ yolunda uyardı.

Afganistan'da bombalanan terörist eğitim kampı başkent Kabil'e 150 km mesafede ve Pakistan sınırı yakınında olduğu belirtildi. Sudan'daki kimyasal tesisin ise başkent Hartum'un kuzeyinde bulunduğu öğrenildi. Hartum'luların ifadesine göre kentin kuzeyinden duyulan 4 şiddetli patlamayla birlikte gökyüzü aydınlandı. Sudan polisi, patlamaların ‘‘kuzeydeki sanayi bölgesinde’’ meydana geldiğini belirtti.

Başkan Clinton Martha's Wineyard'dan ayrılmadan önce bir ilkokulda yaptı.ğı açıklamada şunları söyledi:

‘‘Bu sabah, Amerikan Silahlı Kuvvetlerine, Afganistan ve Sudan'daki iki terör yuvasını vurmaları emri verdim. Bu harekatın nedeni, Kenya ve Tanzanya'daki saldırılar ve bundan sonra ABD vatandaşlarına yönelik tehditleri önlemektir. Bu nedenleri şu dört maddede açıklayabilirim:

- Bu gruplar. Kenya ve Tanzanya'daki saldırıları düzenleyen kilit unsurlardır.

- Bu gruplar geçmişte Amerikalılar'a saldırılar düzenlemiştir.

- Bundan böyle de saldırılar düzenlemeye hazırlandıklarına ilişkin önemli deliller vardır.

- Sudan'da vurulan kampta bu törör örgütlerine kimyasal silahlar üretilmektedir.

SALDIRILAR SÜRECEK

Pentagon'dan yapılan açıklamaya göre de, dün Türkiye saatiyle 14.30 ve 17.30'da Afganistan'da Osama Bin Laden'e bağlı, El Kadar ve İslami Cihad'a bağlı terör kampları ile Sudan(Hartum)'da bulunan ve bu örgütlere silah ürettiği belirlenen bir kimyasal tesise hava saldırıları düzenlendi.

Basın toplantısı düzenleyen Savunma Bakanı William Cohen, ‘‘İnsanlarımıza saldıranlar, kaçacak yer bulamayacaklardır’’ derken, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Henry Shelton da, ‘‘Harekat, ABD vatandaşlarını korumak için yapılmıştır. Tüm terör örgütlerine ihtar niteleğindedir’’ diye konuştu.

General Shelton'un, verdiği teknik bilgilere göre, Afganistan'daki yan yana 6 terör kampı ve Hartum'daki Kimyasal Fabrika'ya saldırılar aynı anda ve dün Türkiye saati ile 21.00 dolaylarında düzenlendi. Savuunma Bakanı William Cohen, hedeflere verilen zarar ve ABD'nin düzenlediği harekatın ayrıntıları ile ilgili bilgi vermekten kaçınırken, ‘‘Saldırılar önümüzdeki saat ve bir kaç gün içinde de devam edebilir’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!