ABD'de telekulak skandalı

Güncelleme Tarihi:

ABDde telekulak skandalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2007 19:39

ABD'de federal temyiz mahkemesi, yargıç Anna Diggs Taylor'ın Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansının "terörist gözetim programı" çerçevesinde telefon dinleme uygulamasının durdurulmasına ilişkin hükmünü iptal etti.

Haberin Devamı

Temyiz mahkemesi, 2'ye karşı 1 oyla hükmü iptal ederken, yapılan açıklamada, iptal kararının, "davacının bu uygulamadan bizzat etkilenmediği", dolayısıyla da bu uygulamayı durduramayacağı gerekçesiyle alındığı belirtildi.

Taylor, 17 Ağustos 2006'da hükümetin izinsiz telefon dinlenmesinin anayasaya aykırı olduğu kararını vermiş ve insanların konuşma ve özel hayatının gizliliği haklarını ihlal ettiğini belirterek, uygulamanın derhal durdurulmasını emretmişti.

Amerikan vatandaşlık Hakları Derneği, izinsiz telefon dinleme uygulamasının mesleklerini yapmalarını güçleştirdiğini söyleyen gazeteciler, akademisyenler ve avukatlar adına uygulamaya karşı dava açmıştı, ancak hükümet, uygulamanın başkanın yetkileri dahilinde olduğunu savunmuş ve davayı temyize götüreceklerini duyurmuştu.

Haberin Devamı

ABD'de Aralık 2005'te on milyonlarca Amerikalının ülke içi bütün telefon konuşmalarının kayıtlarının telefon şirketleri tarafından elektronik haberleşmenin izlenmesinden sorumlu Ulusal Güvenlik Ajansı'na verildiği ortaya çıkmıştı. ABD Başkanı George Bush ise sıradan Amerikalıların telefon görüşmelerinin dinlenmediğini açıklamıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!