ABD’de meclis kilitlendi! Başkan seçiminde kriz sürüyor...

Güncelleme Tarihi:

ABD’de meclis kilitlendi Başkan seçiminde kriz sürüyor...
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2023 07:00

Kasım 2021’deki ara seçimler sonrasında ABD siyasi tarihinin en büyük krizlerinden biri yaşanıyor. Kendi içinde bölünen Cumhuriyetçiler peş peşe dokuz tur oylamaya rağmen Temsilciler Meclisi Başkanı’nı seçemedi, yasama faaliyetleri kilitlendi.

Haberin Devamı

ABD’de Temsilciler Meclisi’nde 222 sandalye ile çoğunluğu elde eden Cumhuriyetçiler kendi içlerinde bölündü. Eski Başkan Donald Trump’ın görüşlerini benimseyen “Özgürlük Grubu” üyesi 20 vekil, parti iradesine aykırı hareket edince yeni meclis başkanı seçilemedi. Cumhuriyetçi Parti’nin yeni yasama dönemi için önerdiği aday Kevin McCarthy, üç gün üst üste yapılan toplam dokuz tur oylamada gerekli 218 oy sayısına ulaşamadı. Son turda oyu 200 çıkan McCarthy, muhalif partililerden destek almayı başaramadı.

TAVİZ ÜSTÜNE TAVİZ

Adaylıktan çekilmeyeceğini söyleyen McCarthy dün muhaliflerini ikna turuna çıktı. McCarthy, Özgürlük Grubu’nun ısrarı üzerine, meclis başkanının devrilmesi için tek bir temsilcinin bile oylama çağrısı yapmasını yeterli olmasını kabul etti. Mevcut durumda Cumhuriyetçilerin yarısının talebi gerekiyor. Daha önce Özgürlük Grubu üyelerine meclisin işleyişinde belirleyici rolü olan komitelerde üyelik sözü de verilmişti. McCarthy, “Henüz anlaşma yok ama ilerleme sağladık” dese de dünkü görüşmeler sonrası yapılan üç turda da gereken desteği alamadı. Özgürlük Grubu’nun aşırı sağcı politikaları lehine taviz kopartmaya çalıştıkları belirtiliyor.

Haberin Devamı

ABD’de meclis kilitlendi Başkan seçiminde kriz sürüyor...

 

BIDEN: DÜNYA BİZİ İZLİYOR

Kriz, Cumhuriyetçi Parti içindeki ayrılıkların sanılandan derin olduğunu gösterdi. Cumhuriyetçi Parti Başkanı Ronna McDaniel da “2024’te birleşik bir parti olarak başarılı olmak istiyorsak bu işi halletmeli ve ileriye bakmalıyız” diyerek endişelere dikkat çekti.

Amerikan siyasetinde en son 100 yıl önce benzeri yaşanan kriz yüzünden yasama faaliyeti durdu. Vekillerin yemin ederek göreve başlaması için başkanın seçilmesi gerekiyor. Meclis şu an işlevsiz halde. Demokrat Başkan Joe Biden, yaşananın “utanç verici” olduğunu söyleyerek vekilleri, “Umarım kendilerine çeki düzen verirler. Dünyadaki diğer ülkeler yaşanan kaotik sahneleri izliyor” diye uyardı.

 

Haberin Devamı

TRUMP YANDAŞLARI ENGEL ÇIKARIYOR

ABD Başkanı Donald Trump, Kevin McCarthy’ye destek verdi. “Cumhuriyetçiler büyük bir zaferi dev ve utanç verici bir bozguna çevirmemeli” diyen Trump, “Konuyu kapatın” dedi. McCarthy’ye karşı oy kullanan 20 Cumhuriyetçiden 12’si, tıpkı Trump gibi 2020 seçim sonuçlarını reddediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!