ABD’yi bölen karar

Güncelleme Tarihi:

ABD’yi bölen karar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2010 00:00

Arizona Eyalet Kongresi’nin yasadışı göçmenlerle mücadele için polise verdiği olağanüstü yetkiler, ABD’yi böldü. Obama yasaya karşı çıkarken bazı siyasiler, benzer önlemlerin federal düzeyde de hazırlanması için harekete geçti. Göçmenler ise “Arizona’yı boykot edin” kampanyası başlattı.

Haberin Devamı

ARİZONA yönetiminin hazırladığı yasanın, yasadışı göçmenlerle mücadele için polise verdiği olağanüstü yetkiler, ırkçılığı hortlatacağı gerekçesiyle ABD’de büyük tepkilere yolaçtı. Başkan Barack Obama, Adalet Bakanı Eric Holder, İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano, diğer eyaletlerin vali ve belediye başkanları yasaya öfkeli. Tüm ABD, Arizona ürünlerini protesto etmeye başladı.

Eyaletlerden gelen ticari boykot tehditleri üzerine, daha önce yasayı imzalayan Arizona Valisi Jan Brewer, yasada düzeltme yaparak polisin şüpheliye vatandaşlık belgelerini sorarken kişinin etnik kişiliğinin dikkate alınmamasını istedi. Meksika ile en uzun ve sorunlu sınıra sahip olan Arizona’nın, yasa dışı yollardan sınırı geçerek eyalete giren göçmenlerle yıllardır başı dertte. Sınıra duvar çekilmesi, insansız uçaklarla ile sınırın gözlenmesine rağmen, çöl olan sınırdan geçen kaçak göçmenler, Arizona’nın suç oranını da oldukça yüksek tutuyordu.

Turizm tehlikede

Arizona Valisi Brewer, yasanın Washington’ın çözmeyi reddettiği problemin çözümüne yönelik bir adım olarak nitelendirirken ABD’nin diğer eyaletlerinden pekçok güçlü ses Arizona’yı boykot kararı alıyor. Yıllık ortalama 15 milyon turist ile ABD’nin en çok turist çeken eyaletlerinden biri olan Arizona, başta kongre turizmi, Golf yarışmaları ve Grand Canyon gizi turistik merkezlerine gelen ziyaretçilerden 2008 yılında 18.5 milyar dolar kazanmıştı. Liberaller, Arizona kanunlarını kıyasıya eleştirirken, işsizliğin tavan yaptığı, seçimin yaklaştığı ülkede politikacılar, konuya açıkça cephe alamadı. Hatta tam tersine federal düzeyde Arizona kanunlarını andıran düzenlemeler hazırlanmaya başlandı.

Haberin Devamı

Yasada neler var

Geçtiğimiz hafta kabul edilen ve 90 gün sonra yürlüğe girecek olan Arizona’daki yasanın tartışılan maddeleri şöyle:
-  Tüm göçmenlere ABD’de yasal olarak bulunduklarını kanıtlayan belgeleri yanında taşıma zorunda. Aksi halde gözaltına alınabilirler.
-  Yasadışı göçmen çalıştıran işverenler cezalandırılacak.
-  Polislere, yasadışı göçmen olduğundan şüphe ettiği herkesi sorgulama yetkisi veriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!