ABD ve NATO'ya casus Yunan bakan sorusu

Güncelleme Tarihi:

ABD ve NATOya casus Yunan bakan sorusu
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yunanistan'ın NATO'ya ait bazı ortak gizli askeri şifre ve uçuş kullanım kodlarını Rusya'ya sızdırdığı haberleri üzerine Ankara harekete geçti.

ABD ve NATO'dan iddialarla ilgili bilgi isteyen Ankara, ayrıca konuyu Brüksel'deki NATO Karargahı Komite toplantılarına taşımak için girişim başlattı.

Ankara'daki diplomatik ve askeri çevrelerde büyük rahatsızlık yaratan konuyla ilgili olarak, Türk Hava Kuvvetleri'nin de kapsamlı bir çalışma başlattığı ve inceleme sonuçlarının Genelkurmay'a iletildiği ifade edildi. Askeri uzmanların Türk uçuş kodlarını gözden geçirdiği ve ayrıca ABD'den bilgi istediği belirtildi.

KONGRE ISRARLI

Askeri kaynakların verdiği bilgiye göre, Rusya'dan alacağı SPN-2A tipi Türk savaş uçaklarını da etkileyecek elektronik haberleşmeyi bozucu sisteme karşılık, Yunanistan'ın bu ülkeye NATO'nun askeri şifrelerini vermeyi planladığı iddiası tüm NATO üyelerinde endişeye yol açtı.

Bu arada, Pentagon'un Atina'da Yunan Savunma Bakanı Akis Çohacopulos başta olmak üzere yaptığı soruşturma ve araştırmalardan çıkan sonuçta bir şey bulunamamasına rağmen, ABD Kongresi'nin bu konudaki ısrarını halen sürdürdüğü ve detaylı garantiler istediği belirtildi. ABD yönetiminin bu ülkeye yapılan silah satışlarını dondurma kararını, Yunanistan üstündeki şüpheler tamamen kalkana dek sürdüreceği belirtildi.

Dünyada ilk kez Hürriyet'in haberiyle ortaya çıkan ‘NATO’nun sırlarının Yunanistan tarafından Rusya'ya sızdırıldığı' iddiaları üzerine, Pentagon'dan bir heyet Atina'ya giderek olayı soruşturmuş ve olay başta ABD olmak üzere dünya basınında büyük yankı bulmuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!