ABD planı: Doğu Kudüs Filistinlerin olsun

Güncelleme Tarihi:

ABD planı: Doğu Kudüs Filistinlerin olsun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

İsrail, Washington'daki görüşmelerde gelişme sağlandığını ima eder ve yakında bir zirve olasılığını gözardı etmezken, görüş farklılıklarının devam ettiğini belirten Filistinliler daha az iyimser görünüyor. ABO Başkanı Bill Clinton görüşmelerde, en önemli anlaşmazlık konularından biri olan Kudüs'ün statüsü konusunda bir öneri ortaya koydu. Öneriye göre, Mescid'i Aksa ve Doğu Kudüs Filistinlilere bırakılıyor.

İsrail Adalet Bakanı Yossi Beilin, dün sona eren Washington görüşmelerinin cesaret verici olduğunu söyledi.

''Dün ya da iki gün öncesinde olduğundan daha yakınız'' diyen Beilin, Washinton'daki görüşmelerin tarafları bir anlaşma yönünde yakınlaştırdığını ve ABD Başkanı Bill Clinton'ın önerilerinin üzerindeçok ciddi olarak durulacağını söyledi.

Ancak Filistin müzakere heyetinin başkanı Saib Erekat, dün yaptığı açıklamada, Kudüs'ün statüsü, Filistinli mültecilerin dönüşü ve gelecekteki Filistin devletinin sınırları gibi temel meselerde görüş ayrıklarının devam ettiğini söylemişti.

Erekat, Clinton'ın görev süresi içinde bir anlaşma olmasını umduklarını, ancak bunun gerçekleşmemesi halinde Filistinlilerin yeni başkan George Bush ile çalışacaklarını belirtti.

CLINTON'IN ÖNERİLERİ

Bu arada, İsrail gazeteleri bugün Clinton'ın önerilerinin ayrıntılarını yayınladılar.

Buna göre, İsrail Eski Kent'in Müslüman, Hıristiyan ve Ermeni kesimleri de dahil Doğu Kudüs'teki Arap mahallelerinin kontrolünün Filistinlilere verilmesini kabul edecek. Filistinliler ayrıca, El Aksa camii ve çevresinin kontrolünü elinde tutucak.

Filistin devleti Batı Şeria topraklarının yüzde 95'i, Gazze'nin ise yüzde 100'ü üzerinde kurulacak. İsrail, Batı Şeria'nın Yahudi yerleşimlerinni bulunduğu kalan yüzde 5'i üzerindeki kontrolünü sürdürecek.

Filistinli mültecilerle ilgili özel bir komisyon kurulacak. Mültecilerin çoğu halen yaşadıkları Ürdün, Suriye ve Lübnan'da kalırken, geri kalanı Filistin topraklarına yerleştirilecek. Yalnızca çok az sayıdaki Filistinlili'nin İsrail'de yaşamasına izin verilecek.

BEYTÜLLAHİM'DE SIKI GÜVENLİK

Bu arada, Noel nedeniyle İsa'nın doğum yeri Beytüllahim'de sıkı güvenlik önlemleri alındı.

Gece yarısı yapılacak Noel ayini öncesinde, Filistin lideri Yaser Arafat Beytüllahim'e geldi.

Arafat, İsrail-Filistin çatışmalarının başladığı Eylül'den bu yanailk kez Batı Şeria'ya gelmiş oldu.

Öte yandan, İsrail ordusu Batı Şeria'nın Nablus kenti yakınlarında Hamas üyesi oldukları ve İsrail'e saldırı düzenledikleri gerekçesiyle 14 Filistinli'yi tutukladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!