ABD Pakistan'a askeri yardımı iptal etti

Güncelleme Tarihi:

ABD Pakistana askeri yardımı iptal etti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2018 23:20

ABD, Pakistan’a yönelik 300 milyon dolarlık askeri yardımı iptal ettiğini açıkladı. Karara gerekçe olarak Pakistan’ın ABD’nin Güney Asya stratejisi konusunda kararlı adımlar atmaması gösterildi.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Pakistan’a terörle mücadele nedeniyle yapılan 300 milyon dolarlık yardımı iptal ettiğini açıkladı. Pentagon Sözcüsü Kone Faulkner, Pakistan’ın terörle mücadelede yeterince başarılı olmadığı öne sürerken, Pakistan’ın ABD’nin Güney Asya stratejisine destek konusunda kararlı adımlar atmadığını ifade etti. Pentagon’dan yapılan açıklamada, 300 milyon dolarlık yardımın kesilme kararının Kongre tarafından onaylanması halinde bu kaynağın daha ‘öncelikli ve acil alanlara’ aktarılacağı belirtildi. ABD Başkanı Donald Trump daha önce Pakistan’ın terörle mücadele konusunda ABD’yi kandırdığını iddia ederek, ülkenin Afganistan’daki terör gruplarına ev sahipliği yaptığını söylemişti. Faulkner, 300 milyon doların Pakistan’a gönderilmek yerine ABD’nin acil öncelikleri için harcanacağını açıkladı.

Trump yönetimi daha önce de Pakistan’a yapılacak maddi yardımı iptal ettiğini açıklamıştı. Ocak ayında ABD’den yapılan açıklamada Pakistan’ın bazı terör örgütleri için güvenli bölge olduğu ve bu örgütlerin Afganistan’da saldırılarda bulunduğu iddia edilerek, bu dönemde de Pakistan’a yapılacak 255 milyon dolarlık askeri yardımın ödemesi durdurulmuştu. Aynı dönemde Koalisyon Destek Fonu’nun yapacağı 500 milyon dolarlık yardım da Kongre tarafından askıya alınmıştı.

ZİYARET ÖNCESİ BİLDİRİLDİ

Pentagon’un açıklaması ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun 5 Eylül’de ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile başkent İslamabad’a yapacağı ziyaretin öncesinde gelmesi dikkat çekti. Pakistan Başbakanı İmran Han, kısa süre önce ABD ile yapılan ve Pakistan’ın aleyhine olan anlaşmaları iptal etme açıklamasında bulunmuştu.

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU
Pakistan, 2002 yılından bu yana ABD’den toplamda 33 milyar dolar ekonomik yardım aldı. Bunların 14 milyar doları Koalisyon Destek Fonu kapsamında gerçekleştirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!