ABD’nin tarihini değiştirecek keşif

Güncelleme Tarihi:

ABD’nin tarihini değiştirecek keşif
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2011 18:15

ABD’nin Alaska eyaletinde bulunan 11 bin 500 yıllık bir fosil, bir zamanlar Asya ile bağlantısı olan toprak parçasına ilk göç eden insanlar hakkında yeni bulgular ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

İŞTE TARİHİ DEĞİŞTİRECEK BULGULAR

Bir çeşit ritüel eşliğinde gömüldüğü düşünülen üç yaşındaki bir çocuğa ait olan fosil, Alaska'daki Tanana Nehri yakınında keşfedilen bir yerleşim biriminde bulundu. Alaska Fairbanks Üniversitesi’nden Ben Potter, küçük çocuğa ait fosillerin, bugüne dek Kuzey Amerika’da bulunan en eski insan kalıntısı olduğunu belirtti.

Kazı alanını oluşturan yerleşim biriminin ise buzul çağında yaşayan avcı bir topluluğun kamp yeri olduğu anlaşıldı. Kampta, balık, kuş ve küçük memeli hayvanların depolandığı bölümler ortaya çıkarıldı.

Potter, “Yaptığımız keşfin öncesinde, insanların gelişmiş silahlarla bizon ve geyik avladıklarını biliyorduk. Keşfettiğimiz yer, bu insanların av kampları kurduğunu gösteriyor” dedi. Potter, ölüleri yakarak gömmenin, “insanların ölüme karşı gösterdikleri davranışın ilk kanıtı olduğunu” söyledi.

Haberin Devamı

Arkeolog Joel Irish, çocuğun diş yapısından üç yaşında olduğunun anladıklarını, ancak üzerindeki sır perdesini kaldırmak için ayrıca DNA testi uygulanacağını belirtti. Keşfin yapıldığı bölgede yaşayan Healy Nehri kabilesi, fosile "Xaasaa Cheege Ts'eniin" (Yukarı Güneş Nehri Ağzı Çocuğu) adını verdi.

GELİŞMİŞ AVCI TOPLUM VE YAMYAMLIK

Antarktika çalışmaları uzmanı William Fitzhugh, kamp alanında birçok hayvana ait kalıntı, kesici taş aletler, balçık çıkarılan çukurlar ve en önemlisi ölülerin gömülmeden önce yakıldığı düşünülen bir ritüel alanı bulduklarını belirtti.

Fitzhugh, ABD’nin bugüne dek keşfedilen en eski topluluğunun, insanların Bering Boğazı’ndan geçerek Alaska’ya sanılandan daha erken bir tarihte geldiklerini gösterdiğini söyledi.

Bu keşfin öncesinde, ABD’nin farklı yerlerinde bulunan insanlara ait eşyalar 13 bin yıl öncesine uzanıyordu.

YENİ KITADAKİ İLK İNSANLAR YAMYAM OLABİLİR

Araştırmacılar, Tanana Nehri’ndeki yerleşimde bulunan eşyaların, Sibirya’daki eski toplulukların kullandığı eşyalara benzerlik gösterdiğini belirtti.

Ayrıca, arkeolog Michael Kunz, çocuğun yakılmadan önce öldüğünü düşündüklerini ancak ölüm nedeninin doğal yollardan olmayabileceğini belirtti. Kemiklerinin birçoğunun eksik olması ve kemik parçalarının üzerinde bulunan et kalıntıları, çocuğun pişirilerek yenilmiş olabileceği düşüncesini doğurdu.

Haberin Devamı

Kunz, “yamyamlığın ilk insanlarda bilinmeyen bir şey olmadığını” belirtti ve bu bölgede yaşamış olan insanların sadece iyi birer avcı değil, aynı zamanda yiyecek düşkünü vahşiler olduğuna dikkat çekti. Ancak Alaska’daki avcı toplumların yamyamlık yaptığı görüşü şu an araştırmada yer alan tüm bilim insanları tarafından kabul görmüş değil.

Science dergisinde yayımlanan araştırma, Ulusal Bilim Derneği tarafından finanse edildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!