ABD medyasında Türkiye analizi: ‘Washington Ankara’ya mecbur’

Güncelleme Tarihi:

ABD medyasında Türkiye analizi: ‘Washington Ankara’ya mecbur’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2023 07:00

ABD basınında Türk Amerikan ilişkilerini ele alan bir analizde, Ankara’nın hem Batı hem de Ortadoğu ülkeleriyle yakınlaşması ve bölgedeki güçlü pozisyonuna dikkat çekilerek, Türkiye’nin Washington yönetimi için kilit önemde olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

ABD’nin politika ve uluslararası ilişkiler merkezli yayın yapan prestijli haber merkezlerinden The Hill, ABD-Türkiye ilişkilerine dair bir analiz yayımladı. ‘Türkiye, Ortadoğu’daki Amerikan etkisinin gerçek anahtarıdır’ başlığıyla yayımlanan analizde, Türkiye’nin artan jeopolitik önemi ve bölgesel çatışmalarda arabuluculuk yapma konusundaki benzersiz yeteneğine dikkat çekildi. Analizde, ABD’nin bölgedeki politik etkisini sürdürmek için Türkiye ile daha yakın ilişkiler kurması gerektiği vurgulandı.

BASKIN GÜÇ OLUYOR

Washington yönetiminin son dönemde Suudi Arabistan’ı Ortadoğu’daki en önemli müttefiki görmesine rağmen, Türkiye’nin geçtiğimiz yıl içinde İsrail, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’la ilişkilerini tekrar tesis etme adımları atarak bölgedeki baskın güç haline geldiği belirtildi. Ankara’nın Ukrayna savaşında sergilediği arabuluculuk rolündeki başarısının yanı sıra İsveç’in NATO üyeliğine olan itirazını geri çekmesinin, Türkive ve Batı ilişkilerini de olumlu bir atmosfere taşıdığı vurgulandı.

Haberin Devamı

ABD ADIM ATMALI

Geçen ay Litvanya’nın başkentinde gerçekleşen NATO Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD lideri Joe Biden’a “Sevgili dostum” diye hitap etmesine dikkat çekilen analizde, Türkiye’nin ABD ile ilişkilerini geliştirme konusunda olumlu bir tutum sergilediği, ABD’nin ise bunu yapmak için atması gereken adımlar olduğu kaydedildi. ABD Kongresi’nin Türkiye’ye F-16 satışı konusundaki itirazlarının aşılması gerekliliği, Washington’ın Suriye’nin kuzeyinde desteklediği terör örgütü unsurlarının Türkiye sınırından geçişinin engellenmesi ve ABD’nin alüminyum ve çelik gibi bazı ürünlerde Ankara’ya uyguladığı vergilendirmelerden vazgeçmesi bazı adımlar olarak sıralandı.

ABD BÜYÜKELÇİSİ: ‘TÜRKİYE’NİN ROLÜ KRİTİK’

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, elçiliğin internet sitesinde yayımlanan makalesinde “Türkiye’nin küresel bir liderlik sergilediği” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’nin Karadeniz tahıl anlaşmasındaki etkili arabuluculuğu sayesinde “yeryüzünde en hassas durumda bulunan insanlardan bir kısmının gıdaya erişimi sağlanmıştır” diyen Flake, tahıl anlaşmasının başarısının “Türkiye’nin dünyada yaşanan gelişmelerde oynadığı kritik rolün yanı sıra Türkiye’nin öne çıkarak küresel toplum için doğru olanı yapma konusundaki istekliliğini de gözler önüne sermiştir” ifadesini kullandı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!