ABD, köpekle sorgu yapmayacak

Güncelleme Tarihi:

ABD, köpekle sorgu yapmayacak
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 24, 2005 14:47

Pentagon, Irak ve Guantanamo'daki tutukluların sorgusunda köpek kullanımı gibi bazı işkence yöntemlerini yasaklıyor.
  Ä°ÅŸkence fotoÄŸrafları

Haberin Devamı

 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) çeşitli ülkelerdeki tutuklulara işkence yapıldığı yönündeki eleştiriler üzerine harekete geçti.

 

İşkence iddiaları hakkında 300'den fazla soruşturma açan Pentagon, sorgu yöntemlerine de kısıtlamalar getiriyor. Konuya ilişkin açıklama yapan ABD ordusunun üst düzey istihbarat yetkilisi Thomas Gandy, yeni düzenlemelerle Cenevre Anlaşması’ndaki şartlara uyum sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

 

Daha önce yeterince açık belirtilmeyen tekniklerin netliğe kavuşacağını belirten Gandy yeni düzenlemelere göre sorgulama sırasında köpeklerin kullanımı gibi bazı yöntemlerin yasaklanacağını belirtti.

 

Haberin Devamı

Pentagon, işkence iddiaları hakkında da 300'den fazla soruşturma açıldığını ve bunlardan yüzden fazlasının devam ettiğini duyurdu.

 

EBU GRAB'TE Ä°ÅžKENCE YAPILMIÅžTI

 

2004 baharında Irak’ın Ebu Garib Cezaevi’nde görevli ABD askerlerini, Iraklı tutuklulara işkence ve kötü muamele yaparken gösteren fotoğrafların basına yansımasıyla ABD yönetimi en sıkıntılı dönemlerinden birini geçirdi.

 

Dünyayı ayaÄŸa kaldıran fotoÄŸraflar nedeniyle ABD BaÅŸkanı George W. Bush, Iraklı esirlerin ABD askerleri tarafından kötü muamele görerek aÅŸağılanmalarından dolayı üzgün olduÄŸunu belirtmiÅŸti.Â

 

RUMSFELD OLAYLARDAN HABERDARDI

 

Skandaldan ötürü üzgün olduÄŸunu belirten bir diÄŸer isim ise Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'di.ÂAncak bu durum, Rumsfeld'i 2004 başından beri skandaldan haberdar olduÄŸu halde konuyu karanlıkta tuttuÄŸu suçlamalarıyla karşı karşıya kalmaktan alıkoyamadı.

Haberin Devamı

 

ABD Kara Kuvvetleri’nin geçen ağustos ayında yayımlanan skandala ilişkin raporunda da, 20 kadar istihbarat yetkilisi, sivil koruma, CIA çalışanı ve tıbbi personel suçlandı.

 

Raporda, üst düzey subaylar ‘göreceli olarak’ suçlamaların dışında bırakılırken, emir-komuta zincirindeki kopukluğun sorumlusu olarak gösterildiler. Üst düzey subayların yaklaşımlarının işkencelerin sürmesine yol açan ortamı hazırladığı vurgulanan raporda, 24 ila 27 askeri istihbarat personeli işkencelerle ilişkili olarak doğrudan suçlandı.

 

DAVIS 6 AY CEZA ALDI

 

ABD askeri mahkemesi, Irak'taki Ebu Garib Cezaevi’nde bulunan tutuklulara kötü muameleden suçlu bulunan ABD’li çavuş Javal Davis'i altı ay hapis cezasına çarptırdı.

Haberin Devamı

 

Ä°NGÄ°LÄ°ZLER DE Ä°ÅžKENCE YAPTI

 

Ä°ngiliz askerlerinin de Irak'ta sivillere iÅŸkence yaptığı ve kötü muamelede bulunduÄŸu yayımlanan fotoÄŸraflarla ortaya çıkmıştı.ÂÜç Ä°ngiliz askerin, Almanya'nın Osnabrück kasabasındaki Ä°ngiliz askeri üssünde bir aydır devam eden mahkemesi sonuçlandı.

 

Yargılanan üç askerden Onbaşı Mark Cooley, bir tutukluyu vincin kepçesine koymaktan, Onbaşı Daniel Kenyon ise bir tutuklunun dövülmesine yardım etmek ve tutuklulara kötü muamele edilmesini bildirmemekten suçlu bulundu.ÂHer iki askerin de iki yıla kadar hapisle cezalandırılabileceÄŸi belirtildi.ÂDiÄŸer asker daha önce suçunu kabul etmiÅŸti.

 

BLAIR: ÅžOK OLDUM

 

Yargılanan askerlerden birinin filmi tab ettirmek üzere fotoğrafçıya vermesi sonucu ortaya çıkan 22 fotoğrafta, Ebu Garib Cezaevi'nde ABD askerlerince uygulanan yöntemlere benzer işkence yöntemleri yer alıyordu.

Haberin Devamı

 

İngiltere Başbakanı Tony Blair, İngiliz askerlerini işkence yaparken gösteren fotoğrafların basında yer almasının ardından, parlamentoda yaptığı konuşmada 'şok olduğunu' söylemişti.

 

(CNN Türk)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!