ABD Kongresi 'telekulak' skandalını soruşturacak

Güncelleme Tarihi:

ABD Kongresi telekulak skandalını soruşturacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2005 07:58

ABD Kongresi'nin iki kanadı Senato ve Temsilciler Meclisi, terörle mücadele çerçevesinde istihbarat kuruluşlarının Başkan George W. Bush'un onayıyla, ancak yasadışı şekilde ABD içindeki telefon konuşmalarını ve elektronik haberleşmeyi izlediğinin ortaya çıkmasıyla patlak veren skandalı soruşturmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Kongre'nin iki kanadındaki hem Cumhuriyetçi, hem de Demokrat liderler, konunun Kongre'de soruşturulması gerektiğini dile getirdiler.

Senato Adalet Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi senatör Arlen Specter, ABD'de başkanın yetkilerinin sınırlamalara tabi olduğunu belirterek, komisyonunda konuya ilişkin oturumlar düzenlemeyi planladığını söyledi. Senato'daki Demokrat Parti grup başkanı Harry Reid ve Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi başkanı Dennis Hastert da “tele kulak” skandalına ilişkin Kongre oturumları düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Senator Reid, Fox News televizyonuna açıklamasında, Başkan Bush'un vatandaşların haklarını çiğnemeye yetkisi olmadığını söyledi.

İlk olarak The New York Times gazetesinin geçen hafta verdiği haberde, ABD'nin en gizli istihbarat kuruluşu olan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın, bizzat Bush'un izniyle, mahkeme kararı olmadan ABD içindeki haberleşmeleri izlediği belirtilmişti.

Haberin Devamı

Haberi doğrulayan Bush, yapılanın, terörle mücadele açısından son derece gerekli olduğunu savunarak, bu gizli bilginin kamuoyuna açıklanmasının teröristlerin işine yaradığını söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!