ABD kolumu bükemez

Güncelleme Tarihi:

ABD kolumu bükemez
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türiye'ye göre KKTC Cumhurbaşkanı, ABD'ye göre ise Kıbrıs Azınlık Lideri Rauf Denktaş, dün Washington'a gelir gelmez, Amerikalıların Kıbrıs'ın AB üyeliğine karşı çıkmaması için yapacağı baskılarla ilgili olarak restini çekti ve ‘‘benim kolumu bükemezler’’ dedi.

Denktaş, New York'tan, Washington'a hareket etmeye hazırlandığı sırada, ABD Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Koordinatörü Tom Miller, ‘‘Büyükelçi’’ sıfatını kazanabilmek için Senato Atamalar Komisyonu'na ifade vermekle meşguldü. Bir Senatör'ün, ‘‘Denktaş, Washington'a geliyor, kendisinden ne isteyeceksiniz?’’ sorusuna Miller, ‘‘Holbrooke ve ben Denktaş'a, Kıbrıs'ın AB'ye girişine karşı çıkmaması için bastıracağız'' cevabını verdi. Denktaş, bu gelişme hatırlatılarak sorulan soruya, ‘‘Benim kolum bükülmez ki..İşleri zor.’’ cevabını verdi ve şöyle devam etti:

‘‘Bunların 1963'de verilmiş kararları vardır. Buna göre, Kıbrıs Yunan'dır, Türkiye tazmin ve tatmin edilmelidir. Kıbrıs Türk'leri beğenmezse bırakıp gitsin. Amaçları bu olduğu için 1964 yılında, Makarios'un kanlı ellerine ‘dur' diyemediler ve bu adamı meşru hükümet olarak tanıdılar. O yanlış yolda yürümekte ısrar ediyorlar.’’

BUNLAR KİM?

Denktaş, ‘‘Bunlar’’ diye başladığı açıklamasında kimleri kastettiğinin sorulması üzerine, ‘‘Bunlar dediğim, ABD, İngiltere ve şimdi Avrupa Birliği'dir’’ dedi. Denktaş, ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'la görüşüp görüşmeyeceğiyli ilgili olarak ise, ‘‘Programımda, Holbrooke ile görüşme ve yemek var ama şimdilik, Albright'la görüşme görünmüyor. Buradaki adete göre, böyle bir görüşme sonrası iyi haber vermek gerekir, Yani iyi bir açıklama beklenir. Benimle görüşse bunu yapamaz ki. ‘AB'ye girmeyeceğim, Rumları AB'ye alırlarsa biz her şeye tam olarak sırtımızı çevireceğiz' diyoruz. Bu durumda benimle görüşüp, çıkışta, ‘Aferin Denktaş'a' diyemez ki’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!