ABD, İsrail’in Türkiye’ye IŞİD suçlamasını reddetti

Güncelleme Tarihi:

ABD, İsrail’in Türkiye’ye IŞİD suçlamasını reddetti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2016 20:20

ABD Dışişleri Bakanlığı, Atina’da salı günü “Türkiye, petrolünü alarak finansal olarak IŞİD’i destekledi” açıklaması yapan İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon’ın iddiasına katılmadıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Sözcüsü Mark Toner, konu hakkında daha önce ABD yönetiminin pozisyonunu ilettiklerini anımsatarak, “Biz bu görüşe katılmıyoruz” dedi. Türkiye’nin terör örgütü IŞİD’in petrolünü satın aldığına dair bir delilin olmadığını belirten Toner, “Biz bu yönde bir belirti görmedik” ifadesini kullandı. ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass da “Türk hükümetinin IŞİD ile petrol kaçakçılığı ortaklığında olduğuna dair açıklamaları reddediyoruz. Böyle bir suçlamayı destekleyecek hiçbir kanıt görmedik. Hatta, Türklerin ve diğer IŞİD karşıtı diğer koalisyon üyesi ülkelerin, IŞİD’in petrol çıkarma ve taşıma altyapısını hedef alan çabaları sayesinde, örgütün petrol kaçakçılığı zaman içinde azalmıştır. Türkiye, Suriye’ye olan sınırının güvenliğini geliştirmek için, ABD ve diğer uluslararası ortaklarıyla beraber çalışarak, adımlar atmaya devam etmektedir” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ’NDEN İSRAİL’E YERLEŞİM TEPKİSİ

DIŞİŞLERİ Bakanlığı, İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki yasadışı yerleşimlerde toplam 153 yeni konut inşası kararını kınadı. Dışişleri Bakanlığı’nın konuya ilişkin dün yaptığı açıklamada “İsrail’in 1967’den beri işgal altında tutmakta olduğu Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki çeşitli yasadışı yerleşimlerde toplam 153 yeni konut inşasına onay vermesini şiddetle kınıyoruz. İsrail’in uluslararası hukuk hilafına attığı bu yöndeki adımlar kalıcı barış zeminini ve bu yöndeki çabaları zedelemekte olup, bunların hiçbir şekilde kabul edilmesi mümkün değildir” denildi. Filistin yönetiminin, İsrail’in Filistin topraklarındaki konut inşaatlarıyla ilgili olarak yasa tasarısı çıkması için Birleşmiş Millletler Güvenlik Konseyi’ne başvuracağı ifade ediliyor. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!