ABD: İran'ı tecride devam

Güncelleme Tarihi:

ABD: İranı tecride devam
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkmenistan doğalgazının Türkiye ve Avrupa'ya İran üzerinden taşınmasına yeşil ışık yakan Washington, kararın ‘‘ABD, İran ambargosunu kaldırıyor'' diye yayımlanması üzerine İran'ı tecrit politikasının değişmediğini açıkladı.

Beyaz Saray'ın bayan sözcülerinden Anne Luzato, ‘‘İran politikamızda bir değişiklik yok. Böyle bir işaret de yok'' dedi. Açıklamada, radikal dinci İran Yönetimi'ne karşı uygulanan tüm önlemlerin devam edeceği ve bu konudaki ABD yasalarının tam olarak uygulanacağı bir kez daha vurgulandı. Beyaz Saray'a yakın bir kaynak da Hürriyet'e, ‘‘Türkmenistan doğalgazını bu yolla Türkiye'ye ve Avrupa'ya taşımanın, müttefiklerimizin ve dolayısıyla Amerikan çıkarlarını koruyacağına inandık. Gerçi bu boru hattı transit geçiş ücretleriyle İran hazinesine katkıda bulunacak ama, İran'a doğrudan enerji yatırımı olarak kabul etmek fazla anlamlı olmazdı'' dedi.

Toplamı 3219 kilometre olarak hesaplanan Türkmenistan doğalgaz boru hattının 1230 kilometrelik bölümü İran'dan geçecek. ABD'nin, Türkmenistan boru hattının İran'dan geçerek Türkiye'ye ulaşmasına rıza gösterirken, Türkiye'nin enerji ihtiyacı konusunda İran'dan çok Türkmenistan'a yönelmesine sağlamayı da amaçladığı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!