ABD: Irak'tan çekilmeye hemen başlasak 9 ay sürer

Güncelleme Tarihi:

ABD: Iraktan çekilmeye hemen başlasak 9 ay sürer
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2007 09:50

Amerikalı bir yetkili, Irak'tan çekilme konusu Kongre'de tartışılırken, "Irak'tan hemen çekilmeye karar versek, en az 9 ay sürer" dedi.

Haberin Devamı

AFP muhabirinin görüştüğü Pentagon yetkilisi, Kongre'de Irak'tan çekilme takviminin tartışıldığını hatırlatarak, "Çekilme işlemi aylar sürecektir. Hemen çekilmeye başlasak bile bu yaklaşık 9 ay sürecektir" dedi. Kimliğini açıklamayan yetkili, "9 ay teçhizatın esas kısmının Irak'ta bırakılması anlamına gelir. Teçhizatın önemli kısmını da çekmeye ve üsleri Iraklılara devretmeye de kalkarsak aşağı yukarı 2 yıl geçer" diye konuştu.

Orduya Irak'tan kısmen veya tamamen çekilme talimatı verilmesi halinde yapılması gereken işlemlere ilişkin ayrıntılı araştırmalar yapılıyor.

Amerikalı yetkililere göre, Irak'taki birlikler Türkiye veya Ürdün üzerinden çekilecek.
Irak'ta halen 160 bin kadar Amerikan askeri bulunuyor.

Beyaz Saray yönetimi, "şartlar elverdiğinde" Irak'tan çekilmeyi düşünüyor. Demokrat muhalefet ise muharip birliklerinin büyük bölümünün 2008 baharına kadar çekilmesini istiyor.

"IRAK'TAN ÇEKİLMENİN ÇARESİNİ BULDUM"

ABD Başkanı Geogre W. Bush'un şiddetle eleştirilmesine sebep olan ve dakikada 250 bin dolar harcanan Irak Savaşı için hükümet çözüm yolu ararken uyanık bir Amerikalı, bulduğunu iddia ettiği çareyi satışa çıkardı. ABD basınında çıkan haberlere göre, Thad Krasnesky isimli istihbaratçı "Irak Savaşı'nı bitirecek çözüm" başlıklı 5 sayfalık bir yazıyı internette satışa sundu. Ünlü ebay.com'da 22 Temmuz'da açık arttırması başlayacak olan "çözüm" için 5 milyon dolar isteyen Krasnesky, iyi derece Arapça biliyor. Askeri ve hükümet yetkililerine de açık arttırma ile ilgili haber gönderen Krasnesky, "Ben onurlu ve başarılı bir plan yapmak için yeteri kadar Arapça konuşuyor, kültür, tarih ve dini biliyorum" dedi. Aslında yapmak istediği şeyin savaşa dikkat çekmek olduğunu söyleyen Krasnesky, "Bu benim kariyerime de mal olsa savaş üzerine konuşmaya devam edeceğim" ifasini kullandı. Gerekirse yeniden Irak'a dönebileceğini söyleyen Krasnesky, "Savaş idare edilebilir. Orada iyi birşeyler yapıyoruz ama nihai sonuç kötü olacak" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!