ABD Irak'ta taktik değiştiriyor

Güncelleme Tarihi:

ABD Irakta taktik değiştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2006 12:37

Irak'ta özellikle Ramazan'da artan şiddet ve Amerikan askerleri için geçen zor haftaların ardından ABD Başkanı George Bush, üst düzey danışmanları ve generalleriyle Irak'ta olası taktik değişikliği konusunda görüşmeler yapıyor.

Haberin Devamı

Irak ve Afganistan'daki Amerikan askerlerinin operasyonlarını izleyen Merkez Komutanlığının (Centcom) yöneticisi Orgeneral John Abizaid ile dün geç saatlerde görüşen Bush, bugün de Irak'taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral George Casey ile bir araya gelecek.

Beyaz Saraydaki görüşmelere karşın üst düzey askeri kaynaklar, şu ana dek herhangi bir taktik değişikliği yapılması veya Irak'a daha fazla asker gönderilmesi konusunda karar alınmadığını belirtti.
Başkan Bush, Irak'taki komutanlarına, sahada işe yarayacağını düşündükleri her türlü taktiği ve gereksinimlerini verecekleri mesajını iletirken, üst düzey askeri yetkililer, Irak'taki savaş planlarında büyük çaplı değişiklik yapılmayacağını, ancak küçük ayarlamalara gidilebileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Bush danışmanlarıyla Irak'taki zorluklar konusunda görüşmeler yaparken, yönetimi de Irak stratejisiyle ilgili giderek artan eleştirilerle karşı karşıya bulunuyor. Demokrat Parti, son olarak Bush'a mektup göndererek, Irak'ta acil olarak yöntem değişikliğine gidilmesi çağrısı yaptı. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de Amerikan yönetimi ve Pentagon'un Irak planını gözden geçireceğini söyledi.

RADYO KONUŞMASI

Öte yandan Başkan Bush, bugün yapacağı haftalık radyo konuşmasında, ABD'nin Irak'taki zorluklar karşısında gerekli taktik değişikliklerini yapacağı mesajı verecek.

Konuşmasında Irak'taki teröristlerin Amerikan kamuoyunun moralini bozmak için yürüttüğü kampanyanın amacına ulaşamayacağını belirtecek olan Bush, Irak'ta özellikle Ramazan'da şiddetin artmasının, Amerikan askerlerinin Bağdat'ta güvenliği sağlamak için yürüttüğü operasyonlara hız vermelerinden kaynaklandığını söyleyecek.
Bush, önceden dağıtılan konuşma metninde, Irak'ta yapmayacakları tek şey bulunduğunu, bunun da görev tamamlanmadan savaş alanından askerlerini çekmek olduğunu kaydedecek.

Irak'ta ekim ayında 74 Amerikalı asker öldürüldü. Bu ayın, Irak'ta son iki yıldır en fazla Amerikalı asker kaybının olduğu aylar arasında bulunduğu belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!