ABD hâlâ Esad’ın gitmesini istiyor

Güncelleme Tarihi:

ABD hâlâ Esad’ın gitmesini istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2015 01:11

İngiltere gezisi sırasında Independent ve Times gazetelerine demeç veren Başbakan Ahmet Davutoğlu, cihatçıların sınırdan geçiş yaptığı iddialarıyla ilgili “Türkiye’nin Suriye sınırını kapatmasının mümkün olmadığını” söyledi. Başbakan son dönem çıkan haberlerin aksine ABD’nin Suriye Devlet Başkanı Esad’ın gitmesini istediğini kendilerine söylediğini belirtti.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, İngiltere gezisi sırasında Independent’ın ünlü Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn ve Times’ın diplomasi editörü Roger Boyes’a demeç verdi. Times’ta “Türkler itiraf ediyor: Cihatçıların Suriye’ye gitmelerini durduramayız” başlığıyla yayınlanan demeçte Davutoğlu, Türkiye’nin cihatçıların geçişini engelleyemediği suçlamalarıyla ilgili “Suriye sınırını kapatabiliriz ama bu durumda sığınmacıları kim kurtaracak? Kim onları güvenli bir bölgede tutacak? Tüm bu insanlar yürüyerek kaçtılar Suriye’den. Sınırı onlara kapatmalı mıyız? Bu ahlaki olarak kabul edilebilir mi? 937 kilometrelik bir sınırdan bahsediyoruz. Sınırın kapatılması mümkün değil. Her köşeye de bir asker yerleştiremeyiz. Elbette askeri bir bölge oluşturduğumuzu ve hiç kimsenin bu bölgeye girmeyeceğini ilan edebiliriz. Ancak o zaman da şimdi bizi eleştirenler, ‘Barbar Türkiye sınırı kapattı ve bunu sonucunda insanlar öldü’ diyecektir. Bunu asla yapmayacağız” dedi.

Haberin Devamı

SINIRIN KARŞISINDA DEVLET YOK

Başbakan Independent gazetesine verdiği “Gönüllü cihatçıların Suriye’ye akını ‘durdurulamaz” başlıkla çıkan demeçte ise sınırla ilgili sözlerini tekrarlayarak “Herhalükarda sınırın diğer tarafında bir devlet yok... Türkiye, Suriye’deki savaşı Irak Şam İslam Devleti’nin de Esad’ın da kazanmasını istemiyor. Uluslararası toplumun Suriye’ye kara birlikleri göndermemesi halinde, tek alternatifin ılımlı muhalif güçlerin eğitilip silahlandırılması olduğuna inanıyorum” dedi. Gazete, Başbakan Davutoğlu’nun sınırla ilgili uyarısının, IŞİD’in ele geçirdiği toprakların çoğunda kontrolü elinde tutmaya devam etmesi ihtimalini artırdığını belirttti. Türkiye’nin IŞİD’in yükselişinde rolü olmadığını belirten Davutoğlu, terör örgütünü yaratanın, Irak Savaşı ve bu ülkenin 2003’te ABD tarafından işgali olduğunu söyledi. Davutoğlu, New York Times gazetesinde birkaç gün önce yer alan “ABD’nin, görevden ayrılması durumunda oluşacak boşluğu IŞİD ve El Nusra terör örgütlerinin dolduracağı endişesiyle Suriye lideri Beşar Esad’ın acilen gitmesi görüşünden uzaklaştığı” haberiyle ilgili “Bu haberlere inanmıyorum. ABD açıkça ve kapalı kapılar ardında hâlâ Esad’ın gitmesini istediklerini söylüyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!