ABD’den Talat’a tam destek

Güncelleme Tarihi:

ABD’den Talat’a tam destek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2005 00:00

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice dün biraraya geldiği KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a, izolasyonların kaldırılması konusunda destek verdi. ABD, Talat’a devlet protokolü uyguladı.

RUMLARIN büyük tepki gösterdiği Rice-Talat görüşmesi dün Türkiye saati ile 18.00’de gerçekleşti. Kalabalık bir medya grubunun takip ettiği görüşmede Talat, Rice’den, KKTC’ye uygulanan izolasyonların kaldırılması için somut adımlar atılması, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın geçen yıl sunduğu ancak kabul edilmeyen Kıbrıs raporunun yeniden Güvenlik Konseyi’ne getirilmesi ve Kıbrıs sorununda yeniden BM sürecinin başlatılması konularında ABD’nin yardımını istedi. Talat ayrıca Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi yönündeki hedeflerinden vazgeçmediklerini ve kuvvetle savunduklarını da vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rice ise, Talat’ın görüşlerini dinledi ve taleplerinin tümüne olumlu yanıt verdi. Rice, görüşmelerin yeniden başlamasını ABD’nin de desteklediğini ve izolasyonların kaldırılması için ABD’nin daha etkin olacağı sözü verdi. Talat görüşmenin ardından basın mensuplarına ABD’li yetkiler ile üst düzey temaslarının artarak devam edeceğini söyledi.

SENATÖRLERDEN İLGİ

Talat, ABD’deki temasları çerçevesinde Amerikalı senatörler ile de biraraya geldi. Talat’a en büyük ilgiyi ABD Kongresi Dış İlişkiler Komitesi gösterdi. Talat, Komite başkanı Henry Hyde, milletvekilleri Gordon Smith, Gretchen Barret, David Price, robert Aderholt ve Rob Inglis ile buluştu. Talat, Rum ve Yunan medyasının da yakın markajı altında kaldı. ABD’nin önde gelen gazeteleri, Washington Post ve Financial Times da Talat ile ayrı ayrı röportaj yaptı. Talat pazartesi günü BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile görüşecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!